Великобритания има нужда от български и румънски селскостопански работници, съобщава Гардиан. Това мнение споделят от Националния фермерски съюз и група депутати от островната държава.

Според група в парламента няма да има достатъчно румънски и български мигранти през 2014 г., а българите и румънците ще бъдат необходими за прибирането на реколтата, например от ягоди.

Националният фермерски съюз настоява вътрешното министерство да запази съществуващата схема за сезонни селскостопански работници, според която 20 хил. румънци и българи идват във Великобритания всяка година за по няколко месеца.

През изминалата седмица във Великобритания бяха посочени различни неофициални числа за броя на българските и румънските мигранти, които ще да дойдат догодина - от 250 хил. през 425 хил. до 1,2 милиона, посочва изданието.

Тези прогнози се основават на критиките, породени от неточните прогнози за броя на източноевропейците, които трябваше да дойдат във Великобритания след първата вълна от разширяване на ЕС към Централна и Източна Европа през 2004 г.  

От 1 януари 2014 г. всички членки на съюза ще трябва да вдигнат ограниченията за български и румънски работници. Това означава, че имигрантите от двете страни ще се насочат и към останалите страни членки, а не само към Великобритания.



© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!