Африканската чума може да влезе по много начини в България. Становището на специалистите е не дали вирусът ще достигне територията на страната ни, а кога. Това каза за Фермер.БГ Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България.

 
По думите му е въпрос на време това заболяване да влезе на територията и на нашата страна, а пътищата са много.

„Ако хора, които просто се разхождат в природата, стъпят на място, на което е имало заразено животно, директно ще го пренесат в дома си. Болестта може да дойде с хранителни продукти или замърсени фуражи, внесени от чужбина“, обясни Василев.

Той добави, че липсва рецепта, по която да се действа при навлизане на заболяването. Европейската агенция по контрол на храните и всички засегнати държави предприемат мерки, които за момента не дават сто процентова гаранция за ограничаване, предотвратяване или по-бързо овладяване на африканската чума.

„Най-важното, което трябва да се направи, е да се подава адекватна, навременна и непрекъсната информация до органите на БАБХ. Предоставяне на проби за изследване от всяко отстреляно животно, както и да се изпълняват плановете, определени по съответния законодателен ред“, коментира Василев.

По думите му ловците трябва да бъдат изключително внимателни и когато ловуват по никакъв начин да не допускат нарушаване на мерките за биосигурност.

„Надяваме се африканската чума да не влезе в страната ни, но ако това се случи дано се справим с вируса, защото липсва лечение, няма разработена ваксина и смъртността е изключително висока“, каза председателят на съюза.

Той добави, че африканската чума е остро вирусно заболяване, което протича много бързо, с изключително висок процент заболеваемост при засегнатите животни.

„Държавите, в които заболяването е навлязло отчитат изключително големи икономически загуби - първо при домашно отглежданите животни – във ферми и задни дворове и на второ място дивечовите популации на дивите свине“, заключи Василев.