Идеята на МЗХ в търговската мрежа е да има определен процент, който да е задължителен за българските стоки. Това е една стара идея, но сега за първи път Аграрното министерство е изразило ясна и категорична позиция, която българските производители ще подкрепят. Това обясни Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, пред БНР.
 
“Определено с навлизането на търговските вериги българските производители бяха поставени в неравностойно положение и не става ясно дали веригите са подпомогнали или попречили на българското производството. Няколко български производители на колбаси фалираха заради тежки и непосилни договори. Един такъв договор е изпълнен със задължения към производителите, и много по-малко за самите вериги, като за всяко нещо производителят е длъжен да заплаща такса”, коментира още Върбанов.
 
Той допълни, че трябва да има законова инициатива, която да бъде регламентирана. По думите му минимум 50% от продаваните стоки трябва да бъдат от български производители и суровини.