Проектът, озаглавен Sahara Forest Project, ще бъде финансиран от Министерство на външните работи на Норвегия и предвижда площите в пустинята, на които ще се отглеждат зеленчуци, ще достигнат 10 ха, съобщава ukragroconsult.com.

350 пъти по-голяма реколта във вертикална ферма

Поливането на растенията ще става с предварително преработена морска вода. Тя ще бъде използвана за охлаждане и овлажняване на въздуха в оранжериите. Солта, която е вторичен продукт при опресняването на водата, също ще бъде използвана – тя ще се продава.

Специални слънчеви панели ще осигуряват енергия за функционирането на парниците, почистването на водата и овлажняването на въздуха.



Разработчиците на Sahara Forest Project подчертават, че технологията ще направи възможно целогодишното отглеждане на селскостопански култури в пустинята.

Освен това проектът позволява да се създадат стотици работни места – както за работници в сферата на селското стопанство, така и за тези, които се занимават с високи технологии.

Правителството на Норвегия ще задели 30 млн. долара за реализацията на проекта. Планира се
Sahara Forest да бъде пусната в действие през 2018 г.

Немаловажна е ролята на проекта по отношение на създаването на възможност за Тунис значително да повиши процента на прилагане на „зелена“ енергия. По данни от 2015 г. страната използва 1% от тази енергия.