Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Годжи бери – последният хит в овощарството!

Годжи бери – екзотичното азиатско растение с малки червени плодове намира все повече привърженици в България.

Годжи бери – последният хит в овощарството!
Автор: Фермер.БГ

Годжи бери – екзотичното азиатско растение с малки червени плодове намира все повече привърженици в България. Не само в биомагазините, където се предлага под формата на сушен плод, но и в градините на много хора, както и при земеделци, които се занимават с биопроизводство.

Исмаил Куртов и съпругата му са собственици на овощен разсадник „Елит“, който от есента на минлата година предлага годжи бери. Пред Фермер.БГ те разказаха, че интересът към храста наистина е впечатляващ и само за няколко месеца – от ноември до сега, вече има поръчани около 9000 бройки. Във всяка втора поръчка присъства и годжи бери, разказват от разсадника.

Годжи бери или лиций (Lycium Barbarum) е подходящ за стопанско отглеждане. Изключително студоутойчиво растение е, вирее във всякакви почвени типове и при надморска височина до 1400 метра. Не понася силните засушавания и прекомерното преовлажняване. Годжи бери е дългогодишен добре разклонен храст, който има многобройни тънки изправени леторасти. Достига височина около 2 – 2,5 м. Есенното засаждане е най-подходящо за него, но дръвчетата могат да се разсаждат и сега, докато не са се разлистили.

При стопанско отглеждане насажденията трябва да се правят на разстояние 2-2,5 м между редовете и 1,5-1,8 м между растенията вътре в реда. За домашно отглеждане на по-малко бройки, които ще се обработват ръчно, се препоръчва разстояние 1,5 м между редовете и 1 м вътре в реда. За да се запази плода, той се изсушава до консистенция, близка до тази на стафидата.

Цъфтежът на годжи бери е през летните месеци юли и август като цветовете са бледо лилави с дълги дръжчици. Зрее през октомври до падането на сланите. Плодовете са дребни с оранжево-червен цвят. Собствениците на разсадника все още нямат преки наблюдения за добивите. Средно обаче може да се очакват около 400 кг сухо тегло от 1 декар.

В България вече има няколко стопанства, които са засадили по-големи масиви с азиатското растение. До момента по-големи насаждения са направени в Хисаря – около 4000 дръвчета, в Пловдивско и в Кюстендилско. Много хора поръчват и единични бройки за градините си и за по-малки стопанства.

Годжи бери има хилядолетна история. Растението се отглежда в Хималаите от 5000 г. пр. н. е. То намира широко приложение в китайската традиционна медицина, благодарение на изключителните си лечебни и хранителни свойства. Говори се, че столетниците в Тибет консумират ежедневно червения плод. Днес в Китай има огромни плантации, някои от които над 1000 дка.

Според Китайската медицина годжи бери помага при умора, главоболие, проблеми с очите, бъбреците, сърдечно-съдови проблеми. На ден обаче не трябва да се консумират повече от 20-30 грама. Плодовете се използват в изсушено състояние. Годжи бери може да се консумира и директно или след накисване в хладка вода за около 10 минути. Плодовете са много крехки и сравнително нетрайни, дори при съхраняване в хладилник, разказаха собствениците на разсадника.

Храстът годжи бери може да се използва и за жив плет. Може да се кастри, за да се контролира всочината на растението.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Френски фермери прилагат иновативни решения за раждане на повече агнета
05.05.2016 | 3544 прочитания
Френски фермери прилагат иновативни решения за раждане на повече агнета
Проектът „Здрави агнета“, прилаган във Франция, район Средни Пиринеи, има за цел, чрез създаването на мрежа от животновъди, съветници и учени, да идентифицира приложими и...