Готови са промените в наредбата за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Въведени са редица изменения по отношение на суровото мляко, млекоматите, млчените продукти, яйцата.

Ограничението за директна доставка на малки количества сурово краве мляко до 73000 кг отпада, като доставката ще бъде в съответствие с индивидуалната млечна квота за директна продажба.

Увеличават се количествата за директна доставка на сурово овче, козе или биволско мляко: от 35% на 40% от месечния млеконадой във ферми, в които се отглеждат до 50 броя животни в период на лактация. От 30% на 35% от месечния млеконадой във ферми, в които се отглеждат от 50 до 100 броя животни в период на лактация и от 20% на 30% от месечния млеконадой във ферми, в които се отглеждат над 100 броя животни в период на лактация.

Въвеждат се промени по отношение на млекоматите. Те вече ще могат да се разполагат, освен в същата, и в още една съседна административна област. Освен това ще има възможност млекоматите да бъдат наемани или ползвани. Записите от температурния контрол трябва да се съхраняват най-малко 6 месеца, а не една година, както беше до сега.
[news]
Транспортирането на охладеното сурово мляко от фермата до млекомата се извършва в затворени, некорозивни съдове, като времето, което е необходимо при транспортирането не може да е повече от 2 часа.

Директната доставка на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци се увеличава от 500 бр. до 1000 бр. седмично. Доставката на яйца до крайния потребител или местен обект за търговия на дребно ще може да става в същата и една съседна административна област.

Отпада ограничението за директни доставки на малки количества месо от птици и зайци да се извършва до местен обект за търговия на дребно, разположени само в същата административна област. Доставките могат да бъдат и до една съседна административна област.

Обектите за търговия на дребно с храни от животински произход ще могат да бъдат разположени освен на територията на животновъдния обект или в същата административна област по регистрация на животновъдния обект, и в една съседна административна област по регистрация на животновъдния обект.

Въвеждат се изисквания за зреенето и съхранение на млечни продукти от овче, козе или биволско мляко, произведени във временни обекти за продажба, като ще могат да се използват и други помещения разположени в или извън фермата, стига те да отговарят на Регламент (ЕО) № 852/2004.

Промените в наредбата трябва да бъдат нотифицирани от Европейската комисия и след тяхното одобрение ще бъдат публикувани официално, съобщават пт Земеделското министерство.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!