Един от най-бързорастящите пазари на храни поне до края на десетилетието ще бъде пазарът на гъби. Световното търсене ще нараства средно с 10% на година, достигайки стойност от близо 60 млрд. USD към 2021 г. Подобни прогнози дават две независими анализаторски компании – Zion Research и Technavio.

Суперплодовете завладяват света

Причината е във все по-високо ценените хранителни и лечебни свойства на гъбите. Чудесен източник на хранителни вещества, беден на мазнини, сол и нишесте и с високо съдържание на протеини, аминокиселини, мастни киселини, минерални соли и ензими, те се превръщат в по-предпочитано блюдо за любителите на здравословното хранене по света. Качествата на гъбите ги правят все по-търсени и в две други особено платежоспособни направления – медицината и козметиката.

В света са известни над 2300 вида ядливи и лечебни гъби, от които се култивират повече от 200. Най-разпространени са тези от семейство печуркови, следвани от шийтаке и кладница. Тези три категории държат около 75% от световния пазар, като половината от този дял се пада на печурковите. Относително равномерен ръст от около 8,4% средногодишно се очаква и при трите вида, така че те ще запазят пазарните си дялове според Technavio.



Източник: pixabay.com

Най-голямо е производството и потреблението на гъби в Азия. По данни на ФАО, Китай произвежда 7,6 млн. тона, или над 70% от гъбите и трюфелите в света (няма отделна статистика за гъби). Далекоизточният гигант консумира над 95% от продукцията си и е №1 износител на консервирани гъби. Основните експортни дестинации за Китай вече не са САЩ и ЕС, както беше доскоро, а Русия, Малайзия, Филипините и Канада.

Търговията расте

Световната търговия с пресни гъби, заготовки и сушена продукция доближава 1,62 млрд. USD към 2015 г. Въпреки че гъбите са бързо развалящ се продукт, което силно ограничава търговията с тях, най-голям пазарен дял в нея вече има именно прясната продукция – 46,5%. Макар и консервираните гъби да имат живот на рафта от 2-3 години, те започват да изостават на световния пазар и заемат 42% дял.



Относително постоянно е търсенето на замразени гъби – около 90 млн. USD за всяка от последните пет години – приблизително 6% от търговията. Макар и от ниска база, истински бум се наблюдава при сушените – 26% ръст за последните пет години, а пазарният им дял вече е 3 на сто.

Общото количество на изтъргуваните гъби от всички категории достига 1,2 млн. тона, от които близо половината се пада на заготовките, следвани от пресните (39%). Холандия държи близо 30% от пазара, като е активна във всички основни направления, макар и в част от тях да се явява посредник (ре-експорт).

* Материалът е част от публикацията „Гъбите – един все по-атрактивен пазар“ в първото издание на Inteli Agrobook. В пълния текст можете да откриете подробна информация за пазара на гъби (тенденции, прогнози, водещи производители, износители и вносители) и атрактивно поднесени данни.

„Inteli AgroBook” може да бъде полезна за браншови организации, производители, институции и компании, ангажирани в сектора. Отпечатана е в ограничен тираж и може да се поръча срещу символична цена от 10 лв. без куриерските услуги.