Въпреки че януарският рекорд от 187 500 тона не се повтори, износът на прясно/замразено свинско месо от ЕС през февруари все още демонстрира ежегодишен ръст от 5% на годишна база и възлиза на 176 000 тона, пише Дънкан Вайет, водещ анализатор на AHDB, информира meatinfo.ru.

Свинското месо поскъпна над очакваното

Това ниво е факт, въпреки спада на обемите на доставка на два от най-големите пазара за износ на ЕС. Китай, най-големият вносител на свинско месо, е внесъл почти 60 000 тона през февруари, което е с 3% по-малко, отколкото през миналата година.



Аналогично ЕС е доставил 27 000 тона свинско месо в Япония, което отново е с 3% по-малко спрямо показателя от миналата година.

Това понижение е компенсирано с увеличаване на износа за други два големи пазара – Южна Корея и Хонконг, съответно с 31% и 18% в сравнение с февруари 2016 г.

Обемът на износ в другите страните остава с добри резултати: САЩ, Австралия и Тайван внасят все повече свинско месо от ЕС.

Основни пазари за износ на свинско месо от ЕС, февруари 2017 г.:



Като цяло стойността на износа се е увеличила с над 20% през февруари. Освен това, въпреки понижаване на обема на доставките, стойността на износа за Китай и Япония се е увеличил поради ръста на цените за единица продукция.

Вносът на свинско месо в ЕС отново намаля. Обемът е съкратен с 30% в сравнение с февруари 2016 г., т.е. до 446 тона. Това бележи продължение на дългосрочната тенденция към спад на закупуването на свинско месо от чужбина. Тя се наблюдава в ЕС от доста дълго време.