По инициатива на Дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската Комисия, бе организирана среща с представители на Българска Асоциация Биопродукти, проведена в Министерството на земеделието и храните. Членовете на Управителния съвет – Албена Симеонова, Веселина Ралчева и Милен Стоянов изложиха проблемите на българския биологичен сектор пред г-н Михаел Пилке, заместник – директор на поддирекция „Програми за развитие на селските райони“ в България, Хърватия, Дания и Полша. От страна на министерството присъстващи бяха заместник – министър Васил Грудев, Антон Аспарухов и група експерти.
 
Дискусията бе насочена към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и по-конкретно към мярка 11 и двете инвестиционни мерки 4.1 и 4.2. Няма как Европейската Комисия да отпусне повече средства за България. Това бе отговорът на направеното от БАБ изявление, че бюджетът по мярката е крайно недостатъчен и ще бъде предварително изчерпан. Това ще доведе до неравна конкурентноспособност на биопроизводителите, тъй като някои от тях ще имат възможност да продължат да получават финансиране до изпълнение на ангажимента си, а други не.
 
По Марка 4.1 се коментира как не малка част от кандидатите са станали биопроизводители само заради точките, които ще получат и това изкривява първоначалната идея за съществуването на мярката. От друга страна по Мярка 4.2 се получава така, че дългогодишни биопроизводители, които имат и площи в преход, не са имали възможност да кандидатстват именно заради тези площи. Редица сектори също не са имали възможност да кандидатстват поради недопустимост или недостатъчен ранкинг. От Министерството на земеделието и храните разясниха, че в резултат на намаления бюджет, България е избрала кои ще са приоритетните сектори, като
подбирането е станало въз основа на сериозното им изоставане. Всеки сектор, който не е приоритетен, не може да получи повече финансиране.
 
Г-н Пилке изрази своето разочарование, че не Европейската Комисия не може да помогне по тези въпроси не само на България, но и на нито една друга държава от Европейския Съюз. Това може да се случи само на национално ниво. Ето защо веднага след проведената дискусия, ръководството на БАБ отправи официална молба за среща със заместник-министър Грудев. Тя ще стане факт през идните седмици, след анализирането на информацията от последната кампания по заявяване, за да се говори с конкретни числа и информация, а не хипотетично.