2926 са приетите и обработени заявления по втория прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, а от тях одобрени са 509. Редица животновъди се оказаха с отказани проекти по подмярката и това ги накара да потърсят алтернативен вариант за реализиране на инвестиционните си намерения.
 
 
„Ние имаме подадени проекти по мярка 4.1 за доста интересни животновъдни обекти. За съжаление, не малка част от тях получиха отказ за подобно финансиране. Реално някои от тези наши клиенти вече търсят и преговарят с банки за финансиране и са с надеждата дори и частично, но още през тази година да стартират предварително заложените инвестиции. За нас това е добър показател“, коментира г-н Николай Стефчов, управител на „Агритоп“ пред Фермер.БГ, по време на Шестата национална среща на Асоциацията на земеделските производители в България, на коята компанията е партньор.
 
 
Николай Стефчов открои и ръст в продажбите основно на техника и частично на оборудване, който е със странично от субсидиите финансиране, основно лизинг. Управителят на „Агритоп“ коментира, че това също е една добра тенденция, продиктувана от световния тренд за повишаване на интереса и търсенето на продукти, машини и съоръжения за животновъдния сектор.
 
 
Все по-често у нас се говори за обединение и това е хубаво, според Агритоп. Експертите в изграждането на животновъдни ферми са на мнение, че обединението е ключово както за просперитета на сектора, така и на бизнеса. 
 
„Накъдето и да се погледне в Европа, извън Европа, навсякъде всички сектори и техните слоеве се обединяват, за да бъдат силни и стабилни. Скоро разговаряхме с наши приятели, например във Франция са също така добре обединени във всеки един сектор от икономиката. По този начин те бранят своите интереси и възбуждат навременни реакции в управляващите. Смятам, че да си обединен е единственото решение“, добави той.
 
 
Агритоп е компанията, която винаги е имала поглед към животновъдството. Днес секторът отново остава техен приоритет.
 
„Агритоп тази година отново застава зад работещите животновъдни стопанства. Всъщност това е и нашият основен гръб“.
 
Повече информация може да откриете на интернет адрес: www.agritop.bg и телефон: 02 / 971 26 20.