12,45 часа - Животновъди от страната започнаха да се събират за среща в Стара Загора. Около 50 души – представители на браншови асоциации в говедовъдството, биволовъдството и овцевъдството вече пристигнаха за срещата, която се провежда заради ниските цени на млякото, предаде репортер на Фермер.БГ.  
 
Пред ресторанта, в който се провежда срещата, има полицейско присъствие, а в близост репортер на Фермер.БГ видя и кола на Жандармерията.

 
13,00 часа - Танчо Колев, председател на Националното сдружение на месо и млекопроизводителите: Продаваме млякото с 35% под себестойността му. В момента мандрите отказват да купуват овче мляко, защото "не им представлява интерес". 

13,05 часа - В момента шанс имат само фермите, които имат мандри зад гърба си, затова на днешната среща трябва да вземем мерки, дори те да са крайни. Цяла седмица колегата ни от Нова Загора подарява млякото, което произвежда и вече цяла Нова Загора е готова да направи подписка за предприемане на мерки от страна на МЗХ. В момента работата на БАБХ е нула, на ДАНС - нула, Прокуратура - нула... А тук става дума за националната сигурност на страната, каза Танчо Колев. 



13,10 часа: Ако в момента държавата не натисне т. нар. 180 преработвателни предприятия, за да оцелеят 200 000 фермера, това значи Европа да очаква близо милион бежанци от тук. Защото секторът върви към закриване, каза Танчо Колев. Ако някой казва, че от субсидията ще наваксаме себестойността, това не е вярно. Получили сме по 500 лв субсидия на крава, а загубите се около 1000 - 1200 лв на глава. 

13,15 часа: Танчо Колев: Днес трябва да вземем твърдото решение: България ще забрани ли вноса на сурогати и т.нар имитираща продукция, която не се изследва от никъде. Още през  юни 2015 г. КЗК е сезирана за Картел на мандрите, а до тук не е направила нищо. Ако ДАНС не влезе в мандрите да вземе компютрите и да се види спазва ли се Наредбата за 80% прясно и 20% сухо мляко, се спазва...

13,20 часа: Искаме да видим протоколи от проверки - колко продукция има от това, което влиза в България, колко изследвания има на границата. Контрол на влизащото месо в страната има, но не и на млечните произведения, каза още Танчо Колев. 



13,25 часа - Бойко Синапов: Незабавно ние трябва да защитим производството си! При нас в Кърджалийска област има 4 кланици. Денонощно се влачат перфектни животни - унищожават се животни, в които са вкарани много пари. Проблемът е нелегалният внос. Естествено че мандрата ще купува нелегално, защото не се плащат данъци за това, което се внася - всичко минава контрабанда.  А когато купи от нас млякото, той трябва да го декларира - това е проблемът, разберете!

13,35 часа - Наскоро бях в една мандра. Там има палети, пълни с палмово масло - от къде се внася, никой не знае. Аз съм готов, заявили сме го и пред МЗХ - да направим по митниците групи от фермери, които да следят заедно с Агенция Митници и БАБХ. И само за седмица ще стане ясно колко отрови се внасят за нас и нашите деца, посочи Синапов. Държавата ни е ортак в нашето производство и като такъв трябва да ни защити!



13,40 часа - Рангел Матански, Национален съюз на говедовъдите в България: Най-важното от тази среща е ние да излезем с няколко точки, които да обединят интересите на всички и да си ги отстояваме! Проблемите от години са едни и същи и ако не решим една - две или три точки, които са важни, и да си ги преследваме докато се случат всичките, след 6 месеца пак ще се съберем тук и пак ще е кризисна ситуацията. 

13,50 часа - Михаил Михайлов, НСГБ: По отношение на МЗХ, аз смятам, че този път сме оставени сами. Няма промени в политическите решения; На 14 и 15 март Съветът на министрите на ЕС ще заседава и всеки трябва да представи мерки, за да се стигне до общ консенсус. Немските млекопроизводители например настояват за 2 цента/литър субсидия за предадено мляко. В МЗХ по де минимис са останали 24 млн. лева, които могат да се усвоят. 
Всички малки ферми с по 20-30 крави вече продават животните. Идва ред и на по-големите.

13,55 часа - Михаил Михайлов от НСГБ обяви, че подкрепя предложението да се направи контрол на мандрите - какво реално влиза в тях...

14,00 часа:  Животновъдите взеха решение за провеждане на национален протест пред Министерски съвет - обсъждат се две дати - 17 март и 24 март! Избира се организационен комитет, в който ще влязат представители на всички региони на страната.

14,10 часа: Бранимир Боянов, овцевъд, обл. Плевен: Контролът може да бъде осъществен и от самите нас и не касае само вносът на сухи млека и консумативи. Става въпрос за продажбата на млека без документи. С изкупуването от мандрите на такива млека (около 30 - 40%), те си оправят положението и не може да бъде хванат краят на сухото мляко, което влиза, дори и контролирано на границата. Ако има контрол на мандрите и на самите производители на млека, смятам, че нещата ще бъдат подобрени. Защото един животновъд, който си декларира доходите всеки месец и получава субсидии, равни с тези на фермера, който не ги декларира, разликата е много голяма! 

14,15 часа: Михаил Тачев, животновъд Нова Загора: Цената на млякото 2014 г. беше около 74 ст/литър. 2015 г. цената ми падна малко под 64 ст/л. Цената на млечните продукти в магазините остана. 2016 г. цената пак е надолу и като гледам ще се спре на 54 ст/литър. Какво става с цената на млечните продукти - остава без промяна??? Остава една разлика, която при мен миналата година беше окол 96 хил. лева... Къде отиват тези пари, питам аз... 

Предстои пресконференция на фермерите в БТА - Стара Загора, на която ще оповестят намерението си за протест...

 
ОЧАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО ПО–КЪСНО САМО ВЪВ ФЕРМЕР.БГ!