Много пъти съм си задавал въпроса – „Заслужават ли си участта пчеларите? Отговорът е еднозначен - Да!!! През годините на тъй наречения преход се нагледахме и наслушахме на какви ли не простотии и щуротии от управляващите сектор „Земеделие” и в частност микроживотновъдството.

Еманация на управленското безхаберие, граничещо с вопюещо нехайство за проблемите на сектора и елементи на „малоумие” е прословутата Национална  програма за развитие на пчеларството 2008-2011 г. Тази програма бе направена на тъмно и имаше една единствена цел – да обслужва нечии финансови интереси. От „самолет” се вижда, че това са единствено интересите на майкопроизводителите и определен кръг от мебелното ни производство. Ноторен факт  е че тази програма е христоматиен пример за въвеждане на корупционни механизми с правни норми. Програмата е сериозно достижение в тази област, лично ни е „подарена” и „завещана” от тогавашния директор в МЗП и сегашен зам.-министър Цв. Димитров. Но това не е всичко. Стигна се до там, на сайта на МЗХ се изтипосаха  лицензирани майкопроизводители, кой от кой по-велик. Водач на тази листа е д-р Веселин Велев от Благоевград, с доказана инвазия на Незематоза, вече от три последователни години. Е, ако това не е наглост, здраве му кажи!

По-важен е въпросът обаче кой стои зад всичко това и защо погромът срещу българското пчеларство е програмиран в нечии болни глави, та било те и на ръководна длъжност в министерството. На кого са продадени интересите на българското пчеларство (защото всички знаем че пазара не допуска празни места, а всички там реализираме продукцията си и получаваме  доходите си) за шепа жалки стотинки та дори те да стигат на един от тях да си строи жилищна кооперация.

Но да се върнем към въпросния пчелин – това уникално биологично средство за унищожение на българското пчеларство. Неговата дейност може да се сравни само с ефекта на избухнала ядрена бомба. Колкото повече произвежда и продава, толкова повече разпространява заразните спори на Незема апис, а оттук и унищожение на заразените пчелини. Ветеринарният закон е категоричен и при този случай  пчелинът се поставя под карантина за двугодишен период, а в някои случаи се унищожава с всички финансови последици за пчеларя. Питаме се – дали не е това истинската цел на този пчелин и високопоставените лица които стоят зад него. Оставаме на този въпрос да даде отговор настоящият министър г-н М.Найденов. Искрено се надяваме той да предприеме навременни и компетентни мерки тази организирана престъпна група да бъде спряна овреме и да намери своето заслужено възмездие. Само това да свърши министър Найденов ще остави сериозна диря в дългогодишната история на българското пчеларство. В противен случай то може да приключи своето съществуване в рамките на неговият мандат, с което също ще остане в историята – но с друг знак.

Ние членовете на НБПС сме убедени че министър Найденов ще приложи цялата строгост на закона  и веднъж завинаги да остане в миналото сегашната ситуация за  това че закона се спазва само от глупаците, а за другите е като врата у поле.

На страниците на „Пчеларски вестник” многократно се писа и за отдавна чаканото от всички обединение на пчеларската гилдия.  Нароилите се в последните години  псевдо-пчеларски организации и фантомни асоциации са регистирани единствено да защитават интересите на точно определено лице. Безобразията,  които стават чрез картелните споразумения на търговците, които „пият” кръвта на дребния производител, узаконено по най-долнопробен начин с „наредба” за проблемите на истинската пчеларска наука, без която безспорно не можем и належащата нужда от нея – но нас отново ни пращат за „трънки” !!!

Щяло да има проверителски апарат и да се провеждат профилактични прегледи, два пъти в годината. Щяло!!! Пак отивайте за „трънки”. И субсидии по тридесет евро щяло да има за пчелно семейство, както е в нормалните държави в ЕС, ние пак за „трънки”. Щяло да се стимулира опрашването с оглед повишаване добивите от земеделските култури, да ама не – ние пак за „трънки”. Щяло да се стимулира консумацията на български пчелни продукти още от детска възраст – да ама не – ние пак за „трънки”. Щяло, щяло, омръзна ни вече, ние виждаме само едно – отново като в поговорката „облякъл се Илия пак в тия” –  всичко си е по старому. Пак г-жа Мариета Нейкова отговаря за пчеларството на най-високо равнище в МЗХ и учи българското пчеларство на ум и разум и на Европейско право. То само М.Нейкова да беше, бихме преглътнали, ама не е. През новата 2010 г. ни сурвакаха с 400% вдигане на осигуровките. Чакат се данъци и такси неколкократно по-големи и убийствени за аграрния сектор.Държавата с една дума стана мащеха за своите пчелари.

Ние знаем, че пчеларството не е приоритетен отрасъл, приоритетно е зърнопроизводството, но вие не се притеснявайте – казват ни вода има за всички, всички ще се удавите  няма да остане  „жив” пчелар. Да – пчеларството е в „подем” и голям „възход” и бързо крачи към небитието!

И за протести се писа и за какво ли не. Те протестите са нужни  и да се изкарат кошерите пред министерството е нужно, но пак някой трябва да обещае „нещо”, та макар мед и масло да е - Да му „поверваме”! То иначе по-добре да протестираме и да се  оплачем на арменският поп, чунким той ни помогне!! То българина на никой и за нищо вече не вярва. Омръзна му всичко.

То и зам.-министър Цветан Димитров, обеща много работи, че щели сме да „цъфнем и вържем”, когато ни събра в МЗХ и срокове даде – до втората половина на септември т.г., но файда йок. Цъфнахме и вързахме, та се не виде. Само обещания, и то голи! Всички загубихме по двадесет години от живота си, в т.нар. преход и то накъде, за какво, пак никой не знае, но и никой не ни казва. Дано поне новата 2010 г. не ни донесе нови несгоди и неблагополучия в безспорно хуманният ни труд в полза на хората.

Да пчелите не полагат Хипократова клетва, но без тяхната работа  няма живот както за нас, така и за децата ни, така и за бъдещите поколения. В началото на новата година искам да ви пожелая крепко здраве, щастие и дълголетие - защото ако сега, през 2010 г не направим нещо, след вас други пчелари няма и няма да има! Това зависи само от нас и Бог да ни пази . Искрено се надяваме в кръга на шегата, Бог да е българин и божието царство да е разположено в министерството на земеделието та белким спре това  безразличие към сектора от държавата !

Оставяме всичко в божиите ръце !

Национален браншови пчеларски съюз
Председател: Пламен Иванов