Почти цялото количество семена за фъстъците сорт „Кремена“, произведено тази година от Институтът по растителни генетични ресурси “К. Малков” в Садово, е на път да замине за Италия. Това разказа за Фермер.БГ Иван Алексиев, асистент в института. 
 
Интересът към фъстъците, които са за печене, а не за преработка, тръгнал в Италия по времето, когато в Европа се заговори за забрана за отглеждане на тютюн. Именно тогава на Ботуша са се ориентирали към други култури, обясни специалистът. Той допълни, че въпреки че забраната за тютюн се размина, интересът останал. 
 
[news]
 
„Това е сорт, който е направен специално за изпичане на линия“, разказа Алексиев. Пекарните в  България са по-малки и за това не им е необходим специален сорт. Един от най-вкусните сортове – „Калина“ е именно такъв – той има и дребни, и едри зърна, което го прави неподходящ за печене на поточна линия. Сортът „Кремена“ пък е направен специално за това и именно поради тази причина жъне успехи, убеден е експертът. 
 
За да са сигурни хората, че ядат нашенски фъстъци, има един отличителен знак, който веднага може да им помогне – когато са изпечени, люспите на зърната са напукани. 
„Това е подписът на нашите селекционери. Това е, което гарантира, че този фъстък е наистина български“, добави с усмивка Алексиев. 
 
Той напомни, че тази година бяха официално признати трите сорта сусам „Валя“, „Невена“ и „Аида“, произведени в института в Садово. Те са уникални заради възможността си да бъдат събирани механизирано. А технологията за това отново е на специалистите в Садово. Вече има и износ на тези семена в САЩ, Африка и Индия.