Британски учени са установили, че Интернет на нещата може да произведе достатъчно храна за постоянно нарастващото население на планетата. В доклада на Beecham Research се посочва, че съвременните технологии позволяват на фермерите да увеличат продуктивността на производството, да се намалят отпадните продукти, да се оптимизира количеството на използваните торове в почвата и да се намали употребата на селскостопанска техника, съобщава milknews.ru, позовавайки се на Techworld.

Защо бъдещето на селското стопанство се крие в интернет и технологиите?

В доклада учените посочват, че до 2050 г. населението на планетата ще достигне 9,6 милиарда. За да може селскостопанската индустрия да произведе достатъчно храна, необходимо е да се премине към използване на Интернет на нещата.

Нарастващата потребност от храна на планетата корелира с проблемите, свързани с глобалните промени в климата и тежките метеорологични условия. Освен това екстензивните фермерски практики са довели до печални последствия за околната среда, разказва Тереза Кори, анализатор в Beecham и един от авторите на доклада.



За земеделието селското стопанство по технологията smart farming означава по точна подготовка на почвата, прецизно посаждане на семената и събиране на реколтата в най-подходящото време за това.

За животновъдитеоперативен мониторинг на състоянието на животните и намеса от страна на специалисти тогава, когато е необходимо.

Разработването на операционни системи и дизайнът на оборудването с оглед най-новите постижения в сферата позволяват на фермерите да получават необходимата информация за производството и да разполагат с ценна база данни.

Понастоящем в цял свят тече внедряване на технологията „обединена ферма“, когато процесът на производство на селскостопанска продукция върви на базата на събрани данни – например за икономическите условия, сведения за продукта или средни показатели за прогнозата за времето сега и години назад.



Очакваме в бъдеще технологията smart farming да се популяризира. Фермерите ще могат да следят околната среда, да контролират състоянието на почвата и да проследяват суровините. Това е необходимо, за да се осигури потребността от храна в цял свят и наедно с това да се запази природата и да се развива земята, казва Кори.

В ЕС инициативата smart farming се поддържа на държавно ниво. Проектите се реализират за сметка на инвестиции от бюджета и частния сектор.

Много производители на оборудване за селското стопанство отдавна проявяват интерес към реализацията на проекти, свързани с Интернет на нещата.



Готовност да се работи с най-нови технологии потвърди и компанията Monsanto, един от най-големите производители на храни в света.

За момента един от водещите пазари в областта на внедряването на съвременни технологии са САЩ, особено в сектор земеделие.

Европа на свой ред се е съсредоточила в развитието на „умни“ ферми с неголеми размери. Скоро тази тенденция ще се разпространи из всички водещи световни икономики, убеден е Саверио Ромео, участник в изследователския екип.