x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как се създава орехова градина?

Автор:
Неизвестен
Как се създава орехова градина?

Съвременните орехови градини трябва да се създават след предварително  изготвен план. С този план се определя- изборът на подходящо място, предпосадъчната подготовка, размера на площта, изграждане на напоителна система, система на засаждане, срок и начин на засаждане. При създаването на орехови градини от голямо значение е изборът на терен, като се съобразява с почвено-климатичните изисквания и биологичните особености на културата. Добри условия за плодопроизводството у нас са районите с надморска височина  до 700-800 м.

 

В районите до 500 м са най-подходящи северните изложения на терена, характеризиращи се с по-благоприятен воден режим, докато при по-голямата надморска височина до 800 м-предимство има южното изложение, отговарящо по-добре на температурните изисквания на ореха. За създаването на насаждения трябва  да се предпочитат месторастения със слаб наклон и незасегнати от ерозия с дълбоки, дренирани и плодородни почви.

 

Подготовката на площта за засаждане на ореха са: Подобрителни мероприятия  - те се изразяват в почистването на мястото от камъни, дървета, храсти и плевели. За ореха е характерно предразположението му към заболявания на кореновата система като чума по дърветата, мастилена болест и др. предизвикващи загниване на корените и изсъхване на дърветата. Това налага на терени, където е имало стари овощни градини или дъбови гори, много добро почистване на растителните отпадъци и отглеждане на едногодишни култури в продължение на минимум 5-6 години. Така се създават условия за изгниване на кореновите отпадъци и ликвидиране на заразата. Преди създаване на насажденията върху силно заплевени, не стопанисвани площи се препоръчва третирането им със системен тотален хербицид /Раундъп и др./ през най-уязвимата фаза от развитието на плевелите /май,юни/. Около еди месец след третирането, плевелите са унищожени и вече може да се извърши риголване.

 

Подравняване на площта – налага се, когато ще се изгражда система за напояване. При гравитачното напояване трябва да се осигури равномерен наклон от 3-5 % по дължина на редовете. Ако теренът задържа излишна вода от валежи или нивото на подпочвените се покачва, се налага дрениране и прокарване на мрежа от отводнителни канали. На площи с голям наклон се изграждат тераси и отводнителна система против ерозия.

 

Предпосадъчно торенене – прави се преди риголването и има запасяващ ефект. Желателно е торовите норми да се определят след почвен анализ, но ако такъв не е направен, за препоръчване е 50-60 кг/дка суперфосфат, 25-30 кг/дка калиев сулфат и 4-5 тона /дка разложен оборски тор. За предпочитане е оборския тор да се внася след риголването с последващо заораване на 25-30 см. При липса на оборски тор или бедни почви, може са се извърши зелено торене- предварително се отглеждат сидерални култури и се заорава в най-подходящия срок.

 

Риголване – то се извършва през август /най-малко 3 месеца преди засаждането/ със специални плугове на дълбочина 60-70 см. Целта му е да се създаде рохкав почвен слой за развитие на корените на дърветата. С него се унищожават плевелите и се заорават торовете. След риголване е необходимо да се извърши подравняване на площта, а след разхвърляне и заораване на оборския тор е добре да се извърши и брануване с дискови брани. Изкопаване на посадъчни ями – желателно това да се извърши 1-2 седмици преди засаждането. Ако не е направено основно торене, се внасят торове локално в дупките – 5-7 кг добре угнил оборски тор, 300 г обикновен суперфосфат и 100-120 г калиев сулфат. Торовете се размесват добре с горен пласт  почва и се изолират от  корена с почвен пласт от 5-10 см. Изкопаването се извършва на дълбочина до 70 см и диаметър до 80 см , а при маломерни градини се извършва с размери 100х100 см  ширина и 80 см дълбочина. Когато се копае на ръка, горният почвен пласт, богат на хранителни вещества, се отделя на купчинка от едната страна на дупката, а долният на другата страна.

 

Разположение на сортовете – Те се подреждат съобразно възможностите им за ефективно опрашване. За целта се изготвя схема на подреждане на сортовете, като се взимат под внимание сроковете на цъфтеж на мъжките и женските цветове, възможностите за пренасяне на прашеца от вятъра, а също възможността за механизирано отглеждане и беритба на насажденията. Отчита се факта, че отдалечеността на сорта опрашител не трябва да превишава 30-40 м. Практически в насажденията се редуват четири последователни реда от основния сорт с 1-2 реда от сорта опрашител. По-голям част от сортовете в младите орехови насаждения / до 8-годишна възраст/ не образуват мъжки цветове и опрашването е затруднено. За това е необходимо засаждане на специални сортове и форми, имащи склонност за образуват мъжки цветове на тази възраст.

 

При терени с малък наклон /до 8%/ се препоръчва правоъгълна система на засаждане. При нея разстоянието между редовете е по-голямо от разстоянието между дърветата вътре в реда. Тя позволява значително по-гъсто засаждане и улеснява механизираното отглеждане на насажденията. На наклонени терени дърветата се засаждат по контурната система. При нея дърветата следват хоризонталите на склона в зависимост от профила на терена. Най-подходяща посока на разположение на редовете е север-юг. Така се използва по-добре слънчевата светлина, но ако се напоява по гравитачен път при наклонени терени, редовете се ориентират по посока на наклона. Разстоянията на засаждане на дръвчетата са 10-12 м между редовете и 8-10 м в ред. При поливни условия и на богати почви се избират по-големи разстояния на засаждане – 12х10 м. При създаване на интензивни насаждения от присадени върху слаборастящи подложки дървета, разстоянието на засаждането е 8х6 м.

 

Поради големите разстояния на засаждане и късното встъпване в плододаване, ореховите градини могат да се уплътнят с други овощни дървета, носещи допълнителен доход. Подходящи уплътнители са бадемът, лешникът, вишната, прасковата и кайсията. Те се засаждат обикновено в междуредията, но могат да заемат и празните пространства в редовете. В зависимост от почвените и поливни условия, уплътнителите се засаждат в схема 1:1 и 1:3. При засаждане в междуредията на праскова, кайсия и лешник задължително трябва да има осигурено напояване. След като ореховите насаждения израснат и започнат да пречат на тяхното развитие, те се изкореняват.

 

Засаждането на ореховите дръвчета се осъществява през есента – ноември до средата на месец декември и пролетта – през месец март. Дълбочината на засаждане се определя от мястото на присаждане, което трябва да бъде 5-6 см над почвената повърхност. Преди засаждане корените на дръвчетата се почистват от счупени, засъхнали и загнили странични корени, а раните на главния корен се опресняват чрез изрязване с остри ножици. При транспортирането, съхранението и засаждането не се допуска засъхване на кореновата система на посадъчния материал. След засаждането е необходимо дръвчетата да се полеят обилно.

Агро техника

руски генератор с резервни части за двигателиа

29.03.2015 | Виж повече
Hurlimann H-480 Hurlimann H-480

трактора е в добро състояние. Възможен коментар на цената

28.03.2015 | Виж повече
 юмз юмз

ЮМЗ широки джанти 465-762 (15 . 30) 200 лв спешно

28.03.2015 | Виж повече
 • Джи-Трак ООД Джи-Трак ООД

      Джи-Трак ООД, Велико Търново е официален представител на Кубота България, SMS...

   
  KWS Bulgaria KWS Bulgaria

  Ние сме част от голямото семейство на немската компания KWS SААТ AG, един от световните лидери...

   
  Трактор Инвест ЕООД Трактор Инвест ЕООД

  „Трактор инвест” ЕООД - Карлово е търговско дружество с предмет на дейност...

 • Рапид КБ ООД Рапид КБ ООД

  Фирма Рапид КБ ООД е официалният вносител на CLAAS за България. Основана е през 1990 г. в гр....

  АГРОКОРПОРЕЙШЪН ООД АГРОКОРПОРЕЙШЪН ООД

  Oсновната дейност на фирмата е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска и строителна...

   НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

 • СД ДРАГАНОВИ СД ДРАГАНОВИ

  СД" ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ" е частна фирма създадена през 1991год. като...

  Агроконсулт ЕООД Агроконсулт ЕООД

  „АГРОКОНСУЛТ” ЕООД , Стара Загора предоставя инженерни решения за сигурно и...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

 • АГРИТОП ЕООД АГРИТОП ЕООД

  Фирма АГРИТОП ЕООД започва дейността си през 2005 г. с тясна насоченост към животновъдния...

  Garmin Bulgaria Garmin Bulgaria

  Garmin е вече  25 години лидер в производството на GPS оборудване и иновационни...

  АГРОИН ООД АГРОИН ООД

  Повече от девет години „Агроин ООД“ Стара Загора се стреми да задоволява всички...