Земеделието у нас и най-вече зърнопроизводството става все по-привлекателно за инвеститори. През последните месеци крупни строителни босове капитализират активи и изтеглят финансите си от сферата на строителството за да ги вложат в земеделие, показва проверка на Фермер.БГ.

 

Макар в момента повечето региони да са "разпределени" от към управление на земеделските земи, то с навлизането на около 250 млн. лв. само за последното шестмесечие ситуацията в земеделието ще се промени съществено, особенно в региони като Бургас, Хасково, Ямбол, както и чатични региони в Русенско. Отражение и промени ще има и на пазара на селскостопанска техника, препарати и семена. Освен зърнопроизводство, интерес на инвеститорите представляват и крупни животновъдни стопанства, както и лозови и овощни насаждения.

 

И през първото шестмесечие на тази година сме свидетели на положителен растеж на селското стопанство в БВП, който е 2,6% и е с тенденция да се увеличи до края на годината.

 

Качеството на зърното от новата реколта се оценява като по-добро от миналата година и според експерти цената на пшеницата няма да падне под 300 лв./тон без ДДС. Пролетниците също се развиват добре – засетите площи с царевица и слънчоглед са повече от миналата година и ако климатичните условия не се влошат, ще се получат добри добиви. Така зърнопроизводството продължава да демонстрира големият си експортен потенциал, но и тепърва ще става все по-привлекателно за инвеститорите.

 

Очаква се освен от сферата на строителството, което е затънало в криза, към земеделието и към търговията със земеделска техника да се пренасочат  финансови активи и от други бизнеси, при които има спад през последните години - търговията с тежкотоварна и строителна техника, автомобили, яхти и др.

 

© 2011 fermer.bg