Мексико отвори пазара си за свинско месо от Испания. Очакванията на Европейската комисия са северноамериканската страна да направи това и за други държави-членки на ЕС в следващите месеци. 
 
Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган заяви: „Това е стъпка в правилната посока. В светлината на това положително развитие, ние очакваме мексиканските власти да продължат предоставянето на достъп до пазара и от други държави-членки на ЕС. Сега пазарът към Мексико се отваря за прясно свинско месо от Испания; ние очакваме зелена светлина за прясно свинско месо от Франция.  Продължава работата за износ от Германия, Румъния, Италия и Полша“, подчерта Хоган. 
 
За 12-месечен период от февруари 2015 г. до януари 2016 г., износът на хранително-вкусовата промишленост в ЕС достигна стойност от над 129 милиарда €, което е увеличение с 6% в сравнение със същия период преди една година, отчита Европейската комисия.