Необходима е национална стратегия за млечния сектор и говедовъдството. Това заяви за Фермер.БГ Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ). По думите му това ще доведе до отстраняването на голям брой от проблемите на животновъдите, занимаващи се с говеда. „Първо трябва да се започне от кръгли маси със знаещи и можещи фермери, с учени и да се отчете какво е сегашното състояние и да се поставят целите“, обясни Михайлов.
[news]
Едно от нещата, които според представителите на съюза е от голямо значение, е да се разреши на фермерите да изследват безплатно качеството на фуражите. 
 
„Иначе струва между 70 и 80 лв., а може и повече. За да бъде добре фермата, трябва поне два пъти годишно да се взема кръв на определен брой животни. По същия начин, когато се изчислява дажбата, трябва да се определи хранителната стойност. А като няма достоверни резултати за съответните фуражи, не може да си балансира дажбата. Има много случаи – човекът дава по 7-8 кг. концентриран фураж и дои 15 литра мляко. Като се оправят нещата, сваля дажбата на 5-6 к.г и получава повече мляко“, обясни Михайлов.  
 
Той допълни, че подобно нещо вече се прави в Чехия. Там животните се изследват безплатно за мастит в лабораториите, като средствата идват от държавата. 
Според него много малко информация се подава на животновъдите. Той даде пример с Германия, където почти всеки ден има презентации, семинари и др., които да са в полза на фермерите. 
 
Именно една такава форма на обучение предлагат от НСГБ. 
На 3 ноември в Стара Загора те и Земеделският институт в Стара Загора организират семинар по въпросите на млечното говедовъдство. Мястото на събитието ще бъде в Зала 1 на института, а за повече информация можете да позвъните на тел.0898 433 72 63.