В рамките на по-малко от седмица политическата сцена на страната претърпя големи промени, които започнаха с оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради сагата със забавените европейски субсидии към земеделските производители.

Продължи с протестите на граждани в цялата страна заради монополите на ЕРП-тата; депозираната и вече приета оставка на Кабината на Бойко Борисов; протестите в защита на Бойко Борисов и оставането му в управлението на страната и не на последно място необходимостта президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство, което по думите му „не може да извърши радикални промени, защото има тясно ограничен, по време и по обем, мандат и най-важното – не може да променя закони.“

На фона на политическите промени от последните дни Фермер.БГ потърси коментар от председателите на някои от водещите браншови организации в сектора за това как ще се отрази цялата тази ситуация на селското стопанство по отношение на вече поетите и започнати ангажименти от една страна, и по отношение на новата Обща селскостопанска политика, от друга.

Ангел Вукодинов, Национална асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ): Ситуацията в момента е доста сложна политически за нас. Първо, ние сме за спокойна икономическа, политическа и финансова обстановка, защото само така може да има работещ бизнес. По устав и по морал Браншовата организация има задачата да се занимава с политика в сектора, но не и с политика, с която и да е партия (независимо дали е управляваща или опозиционна). Там където започва политиката, свършва какъвто и да било браншовизъм, каза Вукодинов.

За НАЗ всяка партия, която провежда добра политика в сектора, е добра, и на всяка, която не провежда - ние ще сме опозиция. Това е и идеята на браншовите организации – да са опозиционни, като винаги настояват за повече от изпълнителната власт. Моментът е много ключов и по отношение на новата ОСП, тъй като се очаква през следващите 3-4 месеца да приключат преговорите по новата селскостопанска политика на Европа. В момента всяка дестабилизация и евентуалното назначаване на неподготвен служебен министър, който да води преговорите от страна на България, може да се окаже пагубно върху сектор Земеделие, категоричен е Ангел Вукодинов.  

Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ) сподели личното си мнение по темата: Ако оприличим държавата на един кораб, който в момента върви по инерция, не би следвало никой да е щастлив от  развитието на събитията. В сектор Земеделие има да се свърши страшно много работа. Трябва са се усъвършенстват технологии, да се инвестира, трябва да се прави добавена стойност на продукцията, която произвеждаме, да работим за връщане на акциза на горивата, мислим за данъчното облагане и т.н. В един такъв момент на инерция на държавата, какъвто може да дойде с идването на служебно правителство, само ще се забавят процесите в развитието на земеделието - включително и по отношение на комасация, хидромелиорации и т.н.

Според Цветанов всякакъв тип протест оттук насетне само паразитира върху управлението. В случая за земеделците е важно колкото се може по-скоро да имаме някакъв тип на отговорно управление, което да намери експертния вариант за решаване на проблемите във всяко едно отношение – включително и по отношение на ОСП. В качеството си на председател на АЗПБ искам да призова всички колеги в момента да обърнем внимание на работата си на полето, апелира Христо Цветанов.

Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти заяви личното си мнение: При всички случаи ситуацията е притеснителна, защото моментът е изключително важен за България, предвид на това, че сега е последната година от настоящия програмен период, в който трябва да се усвояват сериозни средства и най-вече предвид преговорния процес за следващия програмен период. Всякакъв вид нестабилност на министерства, на Кабинета и липса на човек, който да носи отговорността, ще се отрази негативно за сектор Земеделие като цяло.

Бисер Чилингиров от Национална овцевъдна асоциация: Точно този момент е решаващ за овцевъдството – агнилна кампания, отглеждане на агнетата за продажба. С идването на служебно правителство овцевъдите пак ще бъдат забравени и овцете в България много ще намалеят. От 2,5 години работим с това правителство и сме набелязали конкретни мерки за развитието на овцевъдството. Ето защо оттеглянето на Кабинета ще бъде пагубно не само за овцете, но и за животните като цяло. За овцевъдството има започнати, но незавършени договори за износ на агнета към Източните държави, има нови, недовършени договори с Франция за отглеждане на агнета, имаме уверението на Мирослав Найденов, че фермерите ще могат по някакъв начин да получат земи от държавен поземлен фонд. Когато виждаме, че има светлина в тунела, не искаме всичко да рухне, защото сме положили много усилия за стабилизирането на сектора, каза Чилингиров.  


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!