Мрачни прогнози за бъдещето на овцевъдния сектор правят фермерите през последните месеци, след като масово стадата им измират от епидемията Син език в цяла България. Грешката за ситуацията е на държавта, която не съумя навреме да предприеме мерки за ограничаване на заразата, а можеше..., категорични са фермерите.
 
Опасенията на овцевъдите за мрачното им бъдеще, за съжаление, са основателни. Това каза пред Фермер.БГ Галя Янчева, представител на фирма за търговия с ветеринарни продукти. Фирмата е ексклузивният представител за България на единствената в Европа лаборатория (в Испания), която произвежда нужната ни васкина срещу Син език.
 
Обещанията за ваксинации
Многократно МЗХ и БАБХ поемаха пред животновъдите противоречиви ангажименти и срокове за това кога ще има поголовна ваксинация срещу Син език на всички животни. Първоначално се заговори, че такава е възможна най-рано през пролетта, в последствие БАБХ обяви, че ще започне ваксинация до края на месец септември  на здравите животни, а през пролетта ще бъде приложена на всички дребни и едри преживни животни. След последнта си среща с министър Васил Грудев животновъдите са разбрали, че ваксинация тази есен няма да има. Такава ще се приложи чак през април догодина, когато ще е прекалено късно...
 
Ще има ли действително ваксинация през пролетта?
Ако до края на септември държавата не поръча ваксината, т.е. не осигури финансиране – това означава, че ваксина за ваксинация напролет няма да има!, категорична е Галя Янчева. 
В Европа има само един производител, който може да произведе ваксина срещу Син език серотип 4, какъвто е установен на територията на страната. Производството на ваксината изисква технологично време, а тъй като ваксината не е конвенционална, тя се произвежда само по поръчка. 50% от цената се предплаща и са необходими между 100 и 120 дни технологично време за производство на ваксината.
Информирали сме МЗХ и БАБХ за сериозността на ситуацията. Имахме уверение от МЗХ, че ще се внесе проект за постановление относно финансирането за ваксината и че Министерският съвет ще гласува отпускането на средства за поръчването ѝ, обясни Янчева. След заседанието на МС вчера (24 септември – бел.ред.) обаче, все още няма взето решение за отпускане на финансов ресурс. 
 
Син език в Румъния
„МЗХ и БАБХ се упражняваха върху нещастието на фермерите, като включително си позволяваха да лъжат, че разполагат с 500 хил. дози. Истината е, че производителят разполагаше с 500 хил.дози, които вече са купени от Румъния“, посочи Галя Янчева. Румъния, която е засегната от болестта два месеца след България не само е изкупила наличните бройки, но е поръчала дози за ваксинация напролет. 
 
Оптитът на Германия с болестта Син език
Историята на Германия разказва как в регион, при който са регистрирани 900 заболели животни със Син език, не са предприети необходимите действия по ваксинирамне на животните, в следствие на което следващата година от Син език са умрели почти 16 хил. животни. 
 
Колко струва ваксината?
БАБХ обяви, че цената на ваксината е 65 евроцента. Това според Асклеп Фарма не е вярно. Цената, която ние договорихме, е 55 евроцента. А румънците при значително поголям брой животни са договорили цена от 60 евро цента на доза.  Компанията твърди, че е направила всичко, което е възможно – договорила е цена, като ексклузивен представител на Испанската лаборатория, е съдействала за комуникацията с МЗХ и БАБХ. В същото време обаче ние няма как да поръчаме ваксината, коментира Галя Янчева. 
 
Ветеринарните лекари на протест
На фона на ширещото се заболяване Син език частните ветеринарни лекари днес излязоха на поредния Национален протест за тази година. Пред Министерството на земеделието и храните те обявиха, че ще опънат палатков лагер и ще изкарат зимата така, ако е необходимо. Никой не казва кой е виновен за хиляфите трупове на животни. Основният проблем е допуснатото от държавата безхаберие при справянето с болестта Син език. Ветеринарните лекари поискаха оставката на цялото ръководство на БАБХ. 

Възможен агротероризъм!
Разпространението в национален мащаб на заразата Син език е форма на агротероризъм и атака срещу цял стратегически сектор в икономиката на България, какъвто е животновъдството. В това са категорични експерти от бранша, които препоръчват властите да направят нужните разследвания и анализи за да се предотврати опасността от повторение, което ако се случи в рамките на 3 години може да се окаже фатално за животновъдството у нас.
 
Фактите в България
Над 20 хиляди овце вече са умрели от епидемията Син език на територията на цяла България. Поне 100 хиляди са заразените животни. Данните изнесени от Министерството на земеделието в началото на септември за 6 хил. умрели са нереални. Хиляди животни гният в планината, защото колите на  екарисажите не смогват да ги съберат. Овцевъдите търпят икономически загуби за милиони левове заради затворените пазари и умрелите животни. Още по-големи обаче ще са загубите им занапред!

 
Овцевъди пред фалит заради абдикацията на Държавата
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:




Овцевъди: Ваксината срещу Син език през април ще е закъсняла!
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
Овцевъди са готови да щурмуват властта заради Синия език!
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 




© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!