Над 360 вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки участват в Международния конкурс „Винария 2017“, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Вината са повече от 300 като те се състезават в различните категории.
 
 
Журито ще е в състав от 24 члена, от които 15 са членове на Съюза на енолозите в България – партньор на НЛВК в организацията на конкурса. Сред дегустаторите ще има и чуждестранни експерти от Франция, Англия, Чехия, Италия.
 
В групата спиртни напитки в различните категории са: водки, уиски, винено бренди, ракии и ликьори. В конкурса са включени проби и на руски водки.
 
От Националната лозаро-винарска камара посочват, че председателят й Радослав Радев преди дни се е завърнал от най-голямото специализирано изложение за Русия и Източна Европа за висококачествени храни и напитки „Продекспо“. На него страната ни се е представила с щанд на площ от 30 кв. метра.
 
По думите на Радев в Русия много бързо се развива винената култура, непрекъснато се откриват нови винени барове, малки ресторанти с предлагане на бутикови вина, специализирани магазини.
 
В конкурса за „Винария“ тази година участват около 50 производители на вино от България, Молдова, Македония, ЮАР, Азербайджан, Русия и Турция.
 
Победителите в Международния конкурс за вина, винено бренди, ракии и спиртни напитки ще бъдат обявени „Нощта на Златния ритон“ в първия ден на изложението „Винария“ – на 22-и февруари.