Над 400 животновъди и млекопроизводители протестираха край Димитровград, предаде репортер на Фермер.БГ. Те очакваха на протеста да пристигнат министър Десислава Танева и зам.-министър Цветан Димитров, за да разговарят с тях. Те обаче не дойдоха. След протеста се е провела работна среща с представители на МЗХ в димитровградската общинска служба по Земеделие.


Вижте как премина двучасовия протест: 

11.00 часа: Протестът започна, като на него продължават да пристигат фермери от цялата страна. 

11.10 часа: Протестиращите обявиха, че ще блокират пътя Димитровград Хасково от 12 до 13 часа

11,15 часа: Фермерите издигнаха лозунги със своите искания:



11,20 часа: Протестиращите обявиха, че ще блокират пътя Димитровград – Хасково от 12:00 до 13:00 часа.

11,23 часа: Животновъдите поставят въпросите за цената на млякото, социалната и пенсионната реформа.

11,27 часа: Животновъдите са категорични - Необходима е субсидия за литър мляко в размер на 40 ст/литър.

11,30 часа: Мандрите погребват българското село , заяви Бисер Чилингиров от Националната овцевъдна асоциация. В русенско цената се е сринала до 15 стотинки за литър. Ние овцевъдите подкрепяме протеста на говедовъдите, каза Чилингиров. 

11,49 часа: Няма желание за решение на проблемите на животновъдите, заяви Янка Попова от Сливенската асоциация на овцевъдите. "Кошарите са пълни с агнета, овцевъди сме от 15 години и кошарите ни са пълни с агнета, кой внесе пак агнета и защо ние не можем да си продадем животните? В същото време внасяме новозеландска и австралийска продукция. Нито един от проблемите, които поставихме още миналата година, нито една точка от тях не е решена - пасища, цени на млеката, контрол, изплащане на субсидиите", посочи Янка Попова.

11,56 часа: Танчо Колев, председател на Асоциацията на млеко и месопроизводителите заяви: Застрашена е националната сигурност, няма да можем да изхраним населението, а държавата зависи от вноса и контрабандата на млечни продукти. Всички колеги, които днес не намериха време да дойдат на протеста, да се чувстват виновни за погребението на животновъдството в България. Всички , които не дойдоха имат вина за това, че животновъдството не е обединено

12.00 часа: Протестиращите разляха мляко на пътя



12,09 часа: Следващите протести ще са пред Общините, защото те имат пръст в проблема с пасищата, каза Танчо Колев и допълни: Пропагандата и целенасоченатакампания, която се води от външни сили към България и животновъдството ни най-вероятно ще успее. Нелегалната млечна индустрия осигурява средства по-големи от наркобизнеса.

12,12 часа: Животновъдите блокират движението по пътя Димитровград - Хасково

12,14 часа: Подкрепяме ви, колеги! Тява заяви ветеринарният специалист д-р Пламен Конов и допълни: Вие, фермерите сте елемент на националната сигурност, защото вие изхранвате народа. Синият език показа, че за много кратък период може да постави животновъдството на колене и това се вижда тази пролет. На много от места закъсня ваксинацията срещу Син език при говедата - буквално тя започна преди 2-3 дни. 

12,20 часа: Протестиращите фермери ще организират нов протест на Дунав мост, където очакват подкрепа от румънските си колеги. Тогава няма да изливаме мляко, а ще закараме и изсипем ремаркета с лайна, заявиха фермерите.

12,30 часа. Блокадата на пътя Димитровград - Хасково продължава:



12,30 часа: Блокадата на пътя продължава, има силно полицейско присъствие. Образували са се дълги колони от автомобили на изхода на Димитровград в посока Хасково. 


12,35 часа: Атанас Къцов от Асоциацията на млекопроизводителите в Пловдив: От 45 години гледам крави и никога не сме били в колапс като днес. И забележете - моето мляко е 60 ст., фактурирам го на 60 стотинки, а мои колеги фактурират на 15 - 20 ст. Какво правим? Огледайте се колко сме, а знаете ли колко се натискат за субсидии? Мои колеги, които получават тези стотинки не искат да дойдат днес, защо? Ние трябва да сме единни всички!

12,40 часа: Консултативният съвет по животновъдството работи в интерес на политиците. Той е параванът да си провеждат те политиката, а не нашите интереси, посочи Атанас Къцов.

12,43 часа: Блокадата на пътя е вдигната!

12.45 часа: На протеста няма представители на управляващите и на Министерството на земеделието и храните

12,47 часа: Между 1 и 5 юни ще се проведе трансграничен протест на български и румънски фермери, като целта е да се блокират двата Дунав моста и ферибота Оряхово, обявиха протестиращите.

12,50 часа: Бойко Синапов от Съюза на животновъдите заяви: Когато през 2007 година влязохме с взлом в МЗХ, още тогава бяхме казали, че трябва да се обединим. И ето, че сега виждаме, че все още не сме обединени.  

12,52 часа: Приоритет на българското правителство и на Българската агенция по безопасност на храните е да се спре вносът на отрови, с които се убива българското население, тровят се и нашите деца с консумацията на отровни храни, заяви Бойко Синапов.

13,00 часа: Протестът на животновъдите приключи, като фермерите спазиха предварително разрешеният им от властите срок за него. 

ОЧАКВАЙТЕ ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТА ПО-КЪСНО ВЪВ ФЕРМЕР.БГ WEB TV. 



© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!