Учени от университета в Копенхаген и Bayer CropScience успешно разработиха нова маслодайна култура, която е по-резистентна към горещина, суша и болести, отколкото маслодайната рапица, съобщава agropages.com.

Износът на зърно от порта във Варна е с ръст от 10,5%


Научният пробив е толкова значим, че ще влезе в априлския брой на Nature Biotechnology – най-престижното издание за биотехнологични изследвания.

Ако климатът продължи да се затопля, златистите полета с рапица може да се окажат красив спомен от миналото. Поради това учените са разработили синап, който притежава всички ценни свойства на рапицата, но и е резистентен към суша и горещина.

Климатичните промени застрашават маслодайните култури

Един от учените, участващи в разработването на новата маслодайна култура с подобрени свойства, е проф. Барбара Ан Халкиер, ръководител на DynaMo Center of Excellence към университета в Копенхаген.



Маслодайната репица не се развива добре на топли и сухи места. Щастливи сме, че успяхме, използвайки новаторски технологии върху синапено растение, което е близък родственик на рапицата, казва проф. Халкиер.

Резултатът от усилията на учените е налице. Те разполагат с маслодайна култура, която е с подобрени агрономични характеристики, които я правят подходяща предвид глобалното затопляне.

Новата култура ще позволи отглеждането й в зони, които към днешна дата се определят като неподходящи за нея. Например в западните части на Канада, в части от Източна Европа, Австралия и Индия.

Горчивият вкус правеше синапеното семе неподходящо за хранене на животните, но това вече е на път да се промени.



Синапеното растение е подобно на маслодайната рапица в много аспекти. То изглежда като нея и маслото й притежава същите атрактивни характеристики – богато е на моно- и полиненаситени мастни киселини, т.е. омега-3 и омега-6, плюс антиоксиданти и витамини.

След активно сътрудничество с Bayer CropScience проф. Халкиер и екипът й успяват да се справят с горчивия вкус на синапа.

Те са разработили технология, която позволява горчивият вкус да се изведе от семената, оставайки обаче в останалата част от растението, така че то да разполага със защитен механизъм срещу тревопасни и патогени.

Тестванията до този момент карат учените да смятат, че са изминали ¾ от пътя към разработването на нова маслодайна култура, която е икономически атрактивна за фермерите по света.



Резултатът е наистина вълнуващ, казва кандидатът на науките Свенд Роесен Мадсен от DynaMo Center.

От дълги години рапицата е един от най-популярните източници на растително масло, биодизел и протеин за фураж. Тя обаче се развива в сравнително хладен климат. Предвид затоплянето на климата и понижаването на реколтата, поради факта, че тази маслодайна култура е податлива на болести, учените планират през следващите години да продължат да работят върху намаляването на горчивите съединения в синапеното семе.

Те очакват синапеното растение, което предлага семена без характерния горчив вкус, да е напълно готово до 2-3 години.