За ново масово измиране на пчелни семейства алармираха пчелари от Ловешко и Плевенско, дни преди старта на най-голямото пчеларско изложение в страната, което ще се проведе в Плевен от 8-и до 10-и Февруари.

 

Една от основните теми, която ще е акцент на кръгла маса при срещата на пчеларите в Плевен ще е именно кризисната ситуация с рекордната загуба на пчелни семейства.

 

Пчеларите отчитат задълбочаване на проблема със загубата на пчели още от началото на месец Септември миналата година. Те все повече споделят, че навярно основната причина са огромни земеделски територии, заразени с ГМО, които са също така и неконтролирано третирани с високи норми на пестициди. През последните седмици се отчита и допълнителна загуба на пчелни семейства, заради необичайно топлото време. Пчелите излитат от кошерите и след това не се завръщат.

 

Според Атанас Атанасов, пчелар от Ловешко, смъртността при пчелните семейства за последните 6 месеца е над 50%. При негов колега пък, от 200 кошера, са му останали едва 40. Според пчеларите, освен масовата зараза с ГМО, което се сее противозаконно и неконтролирано от администрацията, пагубни за пчелите се оказват и излъчванията от клетките на мобилните оператори, които в земеделските площи, извън населените места работят на високи мощности на излъчваната радиация, което дезориентира пчелите и те не могат да се приберат обратно в кошерите.

 

Преди година фермери и пчелари в Австрия се сблъскаха с подобен проблем, но там той бе навременно решен, след като администрацията засили нужния контрол и паралелно с това, започна да раздава в селата безплатни кошери с нови пчелни семейства. Освен това, кошери са раздадени и на много желаещи в градовете, като масово са поставени по покривите на административните сгради. 

 

"Бяхме изненадани от факта, че канцлерството разрешава в градовете, по покривите на кооперациите и на други места да бъдат поставени кошери. Това означава, че тяхното намерение да спасят пчелите е много по-голямо, отколкото ние мислехме. А условието за поставяне на кошер върху покрив е единствено наблизо да има подходяща растителност. Резултатът от политиката на австрийските власти е, че природата започна да превзема градската джунгла. И все по-често може да се чуе жужене - онзи забравен от много хора звук.", коментираха австрииците.

 

Неотдавна Германия, Франция и Италия въведоха забрана за някои пестициди и особено неоникотиноидите (съдържащи се и в тютюна), които вредят много  силно на пчелите. Британската пчеларска асоциация пък призова за "спешно преразглеждане" на разрешенията за използване на тези химични вещества, с опасението че страната може да загуби цялата си популация от пчели в рамките на едно десетилетие. В САЩ пчеларите също отправят подобни искания. Американска изследователска лаборатория е открила доказателства, че дори ниски нива на концентрация на тези пестициди, намаляват значително устойчивостта на пчелите към гъбични патогени.

Според учени, клотианидинът, имидаклопридът и тиаметоксамът са използвани масово за третиране на семената на конвенционалната и  ГМО царевицата от безотговорни зърнопроизводители, които не трябва да забравят, че тези вещества са силно токсични и категорично представляват опасност в дългосрочен план за пчелите, респективно за икономиките на държавите.

 

В последните години се наблюдават сериозни проблеми в пчеларството в цяла Европа. Опустелите кошери накараха все повече пчелари да се замислят върху фразата на Айнщайн: "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот". Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, следователно няма да има и хора.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!