x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Отглеждане на насаждения от арония

Автор:
petrov70
Отглеждане на насаждения от арония

Избор на място за нови насаждения се съобразяват с изискванията на аронията към факторите на растеж и развитие. Там където са отглеждани ягодовоплодни култури-касис, малина, къпина се избягват, защото не са благоприятни като предшественици на аронията.

 

Подобрителните работи на терена не се отличават от тези при останалите овощни култури /почистване от храсти, камъни, плевели и др/. На по-тежки почви с дълбок хумусен хоризонт, площта се риголва на дълбочина 50 см, а на по-плитките се извършва оран на дълбочина 30 см с плуг, снабден с продълбочител.

Трябва да се извърши основно торене, като се препоръчва като торовите норми да се определят след почвен анализ. Ако няма такъв анализ се вкарва по 3-6 тона оборска тор на декар, около 100 кг/дка суперфосфат и 30 кг/дка калиев сулфат. При риголването на почвата торовете се разхвърлят равномерно след него, а след това се заорават с една по-плитка обработка.

 

Преди оран се внасят торовете, а преди маркиране на редовете се извършва и дисковане и брануване на площта. Разстоянията на засаждане на аронията се съобразяват с нейната светлолюбивост. Те варират от 3х2 м до 3,5х2,5в; 4х2; 4х3 м. За един декар производствената площ, при междуредовото разстояние 3,5 м и 2,5 м вътре в реда, за засаждане са необходими 114 растения. Най-благоприятния срок за засаждане е през есента /октомври, ноември/, но може да се извърши и през пролетта преди набъбване на пъпките.

 

Посадъчните ями се изкопават на дълбочина и ширина 50 см, след което във всяка дупка се слага около 5 кг добре угнила оборска тор, 100 г. суперфосфат и 30 г. калиев сулфат. Торовете се разместват заедно с лопата и преди засаждането се изолират с около 10 см пласт почва от корените на растението.

Преди засаждане на посадъчния материал, корените му се подрязват на дължина до 20-25 см. Растенията не трябва да се засаждат по-дълбоко от колкото са били преди изваждането им в вкоренилището, защото израстват много издънки и респективно добивът намалява.

След засаждането растенията се поливат-всяко с 10-15 л, за да може почвата да улегне. Новозасадените растения се съкращават на височина 90-100 см от почвената повърхност. За младите насаждения се полагат грижи насочени към създаването на условия за добро прихващане и бързо оформяне на храстите, за ада могат да встъпят в пълно плододаване още на 5-6 година. Те се поддържат чисти от плевели, редовно се окопават, подхранват и поливат.

 

Подхранването се извършва с по 3,5-5 кг/дка азот два пъти през годината-рано на пролет преди разпукването на пъпките и към края на май-юни, когато нарастват интензивно издънките. Плододаващите растения се подхранват след четвъртата година с по 3-4 кг/дка азот активно вещество/рано на пролет, след цъфтежа и в средата на юли, когато плодовете започват да наедряват. През 2-3 години при плододавщите насаждения се извършва торене с оборска тор, фосфор и калий. Те се внасят с есенната оран на дълбочина 15-20 см. Приблизителни норми за оборска тор 3 т/дка, за Р2О5 – 10-15 кг/дка и К2О –12-15 кг/дка /активно вещество/.

 

Ежегодно се извършват 3-4 обработки на почвата за разрохването и унищожаването на плевелите на дълбочина 10-12 см в междуредията и около 5-6 см вътре в реда, като се внимава да не повредят корените, а дълбоката оран се извършва на 2-3 години при внасяне на торовете.

 

При отглеждането на аронията във вилни и дворни места се препоръчва торенето да се осъществява по следния начин: на всеки две години през есента или пролетта под храстите да се внася по 5-6 кг угнил оборски тор, 40 г суперфосфат и 1 водна чаша дървесна пепел или 10-12 г калиев сулфат на всеки кв.метър от проекцията на короната. Аронията е взискателно растение към влагата, затова за получаване на високи добиви напояването е от първостепенно значение. За ней най-критични са засушаванията по време на наедряване и зреене на плодовете през месеците юли и август. Тогава задължително се полива минимум 2-3 пъти на месец с около 40-50 куб.м вода на декар.

 

Средният добив на плодовете от арония след петата година е около 800 кг/дка. Отглеждането и на постоянно място е икономически изгодно не повече от 15-20 години. При отглеждането на аронията важен елемент от технологията е резитбата. За да се избегне сгъстяването на короната, и с това изнасянето на плододаването и периферията на храста, се налага ежегодна резитба. При формирането на аронията, до встъпването й в пълно плододаване, всяка година се оставят от 4-6 издънки за основни клони. За такива се избират симетрично разположените и най-добре развити издънки. Те не се съкращават, за да не се допусне сгъстяване на обрастващата дървесина. Всички израснали останали издънки се изрязват до основи.

 

Резитбата за плододаване започва да се прилага след 4 година, като се оставят равен брой издънки-едногодишни, двугодишни, тригодишни, четиригодишни, петгодишни, но не по-стари от шестгодишни. Седемгодишните и по-стари издънки се изрязват до основите, защото при тях качеството на плододаването се снижава и се обират по-трудно. Могат да се оставят повече от три-петгодишни издънки, понеже са най-продуктивни и с по-едри и качествени плодове. Правилно формираните храсти трябва да имат 25-30 основни клони /издънки/-от една до десетгодишна възраст.

 

Ежегодната резитба се състои в отстраняване на слабите, сгъстяващите, счупените и над шестгодишни издънки, които се подменят с едногодишни /3-5 стари издънки се заменят с 3-5 едногодишни/. След 10-11-ата година може да се наложи резитба за подмладяване. Най-добри резултати при нея се при равномерно съкращаване на издънките на 1 м височина от почвената повърхност. На втората година след тази операция добивът се формира от новоизрастналите клони, при което добивът и качеството на плодовете значително се повишават в сравнение със застарелите храсти. Такава резитба се препоръчва да се извършва през 4-5 години. Аронията може да се формира и като дърво, но добивите и продължителността на живота на растението значително се понижават. Обикновено това се практикува при отглеждането на аронията за декоративни цели. Това се получава като се оставя една издънка, а останалите се премахват. Резитбата се извършва рано напролет преди набъбване на пъпките.

Агро техника
селскостопански гуми за инвентар . селскостопански гуми за инвентар .

Продавам гума за сеносъбирач bcs, 30 цолова

04.03.2015 | Виж повече
Berthoud Berthoud BOXER 3000 R Berthoud Berthoud BOXER 3000 R

Работна ширина 24м.Година 20011гМото часове 3400...

04.03.2015 | Виж повече
Сеносъбирач-разхвъргач Сеносъбирач-разхвъргач

Тип БЧС. Внос от Италия.

04.03.2015 | Виж повече
 • Агро Скай АД Агро Скай АД

  Фирма Агро Скай АД е създадена 2012 г. с предмет на дейност Внос и Дистрибуция на...

   
  Garmin Bulgaria Garmin Bulgaria

  Garmin е вече  25 години лидер в производството на GPS оборудване и иновационни...

   
  Оптиком ООД Оптиком ООД

  ОПТИКОМ ООД е създадено през 1991 год като дружество със 100 % частен капитал. Основен...

 • АГРОКОРПОРЕЙШЪН ООД АГРОКОРПОРЕЙШЪН ООД

  Oсновната дейност на фирмата е търгoвия в страната и чужбина със селскостопанска и строителна...

  Рапид КБ ООД Рапид КБ ООД

  Фирма Рапид КБ ООД е официалният вносител на CLAAS за България. Основана е през 1990 г. в гр....

  ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД ПИОНЕР СЕМЕНА БЪЛГАРИЯ ЕООД

  Предмет на дейност: Търговия със семена   Предлагани продукти : Хибридни...

 • Тайтън Машинъри България Тайтън Машинъри България

  "Тайтън Машинъри България" АД е българо-американско дружество съзадено на 6-ти март...

  Интерагри АД Интерагри АД

  ИНТЕРАГРИ АД е дружество с основна дейност внос, дистрибуция и продажби и сервизна дейност на...

  Байер КропСайанс Байер КропСайанс

  Предмет на дейност : Производство и търговия с препарати за растителна защита и семена рапица...

 • НИК Електроникс ООД НИК Електроникс ООД

   НИК Електроникс ООД e вносител на Trimble за България - GPS навигации, автопилоти и...

  СД ДРАГАНОВИ СД ДРАГАНОВИ

  СД" ПЕТКО И ИВАН ДРАГАНОВИ С-ИЕ" е частна фирма създадена през 1991год. като...

  ИНОВЕКС Земеделска Техника ИНОВЕКС Земеделска Техника

  ИНОВЕКС Земеделска Техника е част от компанията ИНОВЕКС ГРУП. ИНОВЕКС е марка позната на...