От следващата година всяка община, която е областен център, ще получи държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обобщавата кръгла маса, част от кампанията „Подкрепяме българското, която се проведе в град София.
 
Тя допълни, че Министерство на земеделието и храните ще приложи този инструмент, както за подкрепа на всяка община,така и на сдруженията на производителите в различите райони в страната. По думите й, ролята на сдруженията ще бъде да организират представянето на местните производители. 
 
Министър Танева отчете, че изложенията на български продукти, които МЗХ организира през последния месец, са били с изключителен успех. Тя благодари на всички местни власти в областните центрове, които подкрепиха инициативата, както и на производителите, които се включиха в нея.  
 
Танева каза още, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 %. Минисърът подчерта, че само до преди две години организираноостта им е била 0.5 %.
 
„През следващата година в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите”, допълни министър Танева.