Председателят на Асоциация на млекопреработвателите Димитър Зоров обясни, че според него трябва да бъде приета Наредба, която да забрани производството в едно предприятие едновременно на млечни и имитиращи продукти, съобщи Мляко плюс.
 
Доводите за това мнение според Зоров са, че това ще ограничи случаите, в които продукти с растителни мазнини се продават като млечни с оправданието, че това е неволна грешка на оператор.
 
„Една голяма част от тези предприятия са създадени с европейски средства. В техните бизнес планове са залегнали идеите, че ще преработват мляко, това са записали и в техните писма за намерения, за да докажат инвестиционната помощ. В нито един бизнес план обаче не е залегнало, че ще преработват растителни мазнини и имитиращи продукти.“
 
Очаква се така дълго подготвената и обсъждана Наредба да бъде приета до края на тази година, като ще засегне около 30 предприятия. След обнародването на Наредбата тези производители ще трябва да решат дали да произвеждат млечни продукти или да преминат в групата предприятия, към които спадат производителите на олио и маргарин. 
 
Според млекопреработватели по този начин ще бъдат защитени от заблуда и потребителите. 

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!