Скоро Питсбърг ще може да се похващи с най-голямата градска ферма в Америка, съобщи електронното издание nextpittsburgh.com.
 
На площ от 23 акра, разположена в южната част на града, градската ферма „Хилтоп“ ще посреща посетители. Цели се фермата да отвори врати през 2019 г. 
 
 
Защо Питсбърг?
Районът е логично избран, тъй като това е мястото, на което има недостиг на магазини за хранителни стоки, а градската ферма дава заявка за осигуряване на бърз достъп до свежи, пресни плодове и зеленчуци за жителите на района.
 
Градската ферма „Хилтоп“ може да предложи отговор на проблемите, пред които са изправени жителите на Питсбърг. Фермата ще заема пространство, където някога е имало евтини жилища за бедните. Според изпълнителния директор Алкон Сукеник, „земята просто пустеела, стояла оградена и изглеждала много апокалиптично“.
 
План за действие
Скоро на тази земя хората ще отглеждат зимен грах и други зеленчуци. Ще има овощна градина и „младежка ферма“. Предвидено е да се създаде и програма тип „Инкубатор“ за млади фермери с терен от 3,35 акра и градина с 57 парцела. Ще има и земеделско стопанство (CSA), поддържано от общността. Също така част от градската ферма ще бъде хале за събития с до 200 души и място за провеждане на фермерския пазар.