Прекупвачи и вносители на плодове и зеленчуци се представят за регистрирани земеделски  производители. Това е най-често срещаното нарушение при започналите днес проверки на НАП Пловдив по пазари и тържища за плодове и зеленчуци, съобщават от агенцията. Проверките на БАБХ и НАП – Пловдив започнаха от борсата в пазарджишкото село Огняново.
[news]
Сред нарушенията е липсата на регистрационна карта за земеделски производител и липса на придружаващи документи за произхода на стоката, която се предлага. Издават се предписания и срокове, в рамките на които продавачът да представи исканите документи. 
 
Засиленият контрол започна от обектите за производство и търговия с плодове и зеленчуци, а от следващия месец ще обхване и пазарите на храни от животински произход.

Инспекторите следят дали се отчита действителния размер на получените суми от продажби, спазват ли се изискванията за внос от трети страни и страни от ЕС, има ли предлаганата продукция необходимите сертификати и съпроводителни документи. 
 
Проверките се правят съвместно с Агенцията по безопасност на храните и ще продължат до края на годината, съгласно заповеди на министъра на финансите и на министъра на земеделието и храните. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!