Правителството утвърди Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016-2018 г., съобщиха от Правителствената информационна служба.
 
В нея са предвидени и обезщетения при унищожаване на заразени и контактни животни и продукти от тях. Средствата за изпълнението на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на заразните болести и за изплащането на обезщетенията се осигуряват от републиканския бюджет и ДФ „Земеделие”.
[news]
Поради географското си положение, България е постоянно застрашена от проникването на остри и хронични инфекции и зоонози чрез непрекъснатия трафик на хора, животни, транспортни средства през страната. Това налага поддържането на постоянно действаща система за профилактика и контрол срещу заразните болести, бърза диагностика и ефективна борба при възникване на огнища на заболявания, с цел ограничаването и ликвидирането им. В програмата са посочени приоритетните заразни болести и зоонози, както за България, така и за ЕС, при възникването на които настъпват значими здравни последици за хората и се нанасят големи икономически щети на страната.
 
Поддържането на благополучен здравен статус на животните, отглеждани на територията на страната, от който зависи високото качество на продуктите, добити от тях, е гаранция за здравето и благополучието на хората, свободното движение на животни и получените от тях продукти в държавите-членки на ЕС, както и за безпроблемен износ за трети страни.