Фермерът Светослав Котев - metsаnat, член на Социалната мрежа на българските фермери - Фермер.БГ излезе с отворено писмо до министър Найденов по повод свой дългогодишен проблем с нахапване на животните му от кучета оставени без надзор от своите стопани.

 

Фермер.БГ публикува отвореното писмо адресирано до министър Мирослав Найденов, кмета на София Йорданка Фандъкова и социалната мрежа.

 

 

 

Отворено писмо

До: д-р Мирослав НАЙДЕНОВ, Министър на земеделието и храните
С копие до: г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична Община,
Фермер.БГ – социална мрежа на българските фермери

Уважаеми, министър Найденов,

Обръщам се към вас в отворено писмо, тъй като до момента всичките ми опити за защита на моята собственост са без успех. Роден съм и живея в кв. Симеоново, където е и фермата ми с овце. Регистриран земеделски производител съм, с Урн 565221 който от години води генетика към повишаване качеството и продуктивността на стадото си овце.

В месността Боровец, където пасът животните ми , 3 домашни кучета ги нападат периодично. На 03.08.2012 бях с животните си, и отново същите кучета ги нападнаха, но този път с фатален край. Една от овцете беше отделена от тях от стадото, и подгонена, и за жалост настигната и резултата е изяден бут. Бях принуден да заколя нахапаното животно, което ми коства 5 годишен труд, без да мога да се радвам на това, което съм създал. Със същата овца съм кандидатствал и по програма De minimis.

Често се случва тези кучета да тормозят стадото , и не само моето, наскоро на един колега козата му беше изядена жива. При многократните си разговори със собственика на кучетата, той лъже безочливо, и изкарва какви ли не доводи в своя защита. Държа да отбележа, че мястото на което пасът животните го ползвам от години и е заявено като площ за подпомагане.

След фаталния случай се обадих на телефон 112, от МВР изпратиха екип с който отидохме до дома на собственикът на кучетата. След като беше предупреден устно от органите, на следващия ден той отново беше пуснал свободно кучетата си като изключим едно от тях което водеше на повод. Лесно е доказуемо че кучетата му са агресивни към дребни селскостопански животни, имам поне 4 нахапани овци, и едно малко агне и това само за тази година. Следите още личат по телата им.

Като регистриран земеделски производител спазвам всички изисквания и наредби, на които подлежи моята дейност, като гражданин си плащам определените от закона данъци, и желая да бъда защитен и овъзмезден за понесените от мен щети.

Очаквам своевременна и бърза помощ от Ваша страна, за прибиране на агресивните животни и защита на един животновъд, един от борещите се да запази овцевъдството в България като поминък.

С уважение: Светослав Котев
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!