Тютюнът от три основни сортови групи - двете ориенталски „Басми“, „Каба Кулак“ и едролистната „Бърлей“, отглеждани в България, от реколта 2017 е прибран. За това съобщиха от Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“ (НАТ-2010). 
По данни на асоциацията качеството на тютюневата суровина е сходно с това от предходната 2016 стопанска година.
 
В райони с благоприятни климатични условия през лятото - общини Кирково, Крумовград, Черноочене в Кърджалийско; общини Гърмен, Сатовча, Гоце Делчев в Благоевградско; общини Силистра, Ситово, Дулово, Главиница, Тутракан в Силистренско; общини Кубрат, Завет, Исперих, Ветово, Каолиново, Венец в Лудогорието на Североизток, суровината е с една идея по-добра от миналогодишната, коментират от НАТ-2010. 
 
През месеците октомври и ноември предстои търговските оператори, които притежават разрешително за изкупуване на тютюн, издадено от МЗХГ и са вписани в съответния регистър, съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ), с които тютюнопроизводителите от страната имат сключени договори, да снабдят стопаните с амбалаж –кашони, чулове. 
 
Очаква се успоредно с това да се даде плавен старт на изкупната кампания, съобразно необходимата оптимална атмосферна влага. 
 
Предварителните прогнозни данни сочат, че от реколта 2017 ще бъдат реализирани по сортови групи следните количества тютюнева суровина: „Басми“ – около 6 500 т, „Каба Кулак“ – около 1 700 т, „Бърлей“ – около 1 100 т, „Виржиния“ – около 7 300 т, като общият обем за четирите сортови групи е в порядъка на 16 230 т – 16 730 т.