Русия забранява генерално всички ГМО продукти и съставки, използвани в земеделието, производството на фуражи и хранително-вкусовата промишленост.  Пълната забрана включва и прилагането на ГМО технолгоии при животните. Решението е с категоричната подкрепа на Президента Владимир Путин.

 

Преди година стана ясно, че Русия забрани всичкия внос на ГМО царевица, след по-ранно проучване от френски изследователи , което показа, че плъхове образуват масивни тумори на гърдата, когато се хранят  с генетично модифицирана царевица на Монсанто.

 

През миналата година руският износ на селскостопанска продукция е бил за почти 20 млрд. долара, което е с една четвърт повече от приходите от продажба на оръжия или една трета от доходите от износ на газ. Това заяви президентът на Русия Владимир Пути пред Федералното събрание.

 

[news]


Този пробив в нашето селско стопанство е постигнало за кратък, но плодотворен период, каза още Путин. По думите му Русия е способна да стане най-големият износител на здравословни храни в света.
 

Путин допълни, че селското стопанство в Русия е постигнало пробив за кратък период. „Преди само 10 години практически половината от хранителните продукти ги внасяхме от чужбина, зависехме критично от вноса. Сега Русия е сред износите“, каза той и благодари на руските фермери.