Селскостопанската академия спечели 4 награди в традиционния конкурс за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2017“. В него участват общо 44 продукти и разработки, на 32 фирми и научни институти.
 
 
Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово е награден за новия български сорт обикновена зимна пшеница „Гинра“. Той съчетава висока устойчивост на болести и голям потенциал за добив. Това води до снижаване на себестойността и по-добри икономически резултати.
 
С награда е отличен и друг сорт на института, сусам сорт „Невена“, който е подходящ за механизирано отглеждане и дава ново бъдеще на сусама в България.
 
 
С отличие е и новият продукт „Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ на Института по изследване и развитие на храните – Пловдив. Той представлява сух кисел с инстантно брашно от екструдирана смес (ябълкови пресовки и пшеничен грис), захар, сухо мляко и канела.
 
Брашното е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. Използваната технология е практически приложима за всички предприятия от преработвателната индустрия в сферата на хранително-вкусовата промишленост.
 
Институтът по земеделие в  Кюстендил получава приз за създадената „Технология за биологично производство на малини“. Иновацията е разработена за първи път в България.
 
 
Прилага се при сортовете „Виламат“ и „Люлин“. Използват се екологично чисти методи и средства за контрол на вредителите преди създаване на насажденията. Намалява се пръскането с биофунгициди и инсектициди. Получаваме висококачествена биологична плодова продукция  полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност- 234%.
 
В „Конкурс за иновации” участваха иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път на АГРА и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област. Селскостопанска академия участва общо с 19 новости, които спомагат за развитие на земеделието.