Списък с плануваните мерки за облекчаване на административната тежест в агро-сектора, стана ясен в рамките на публикацията на Плана на правителството за намаляване на административните и регулаторни тежести за бизнеса.

 

Повечето от мерките всъщност са свързани с отпадане на удостоверение за актуална търговска регистрация, тъй като тази информация е публчина в Търговския регистър.

 

Предложенията включват : Отпадане на регулаторния режим за регистрация на тютюнопроизводителите и на площите за отглеждане на тютюн. Обосновката за това е, че след 2009 г. не се прилага формата на държавно подпомагане за тютюнопроизводство (държавни субсидии – премии). Подпомагането се извършва чрез Схемата за единно плащане на площ, която обхваща всички земеделски производители.

 

Предлага се и да отпадне регистрацията на физическите и юридически лица, които произвеждат тютюневи семена, тъй като тя се извършва от две структури - Фонд "Тютюн" и ИАСАС, т.е. налице е дублиране на дейности. Предлага се регистрацията да се извършва само от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

 

Предлага се и да отпадне лицензионния режим за търговията на едро и дребно с ветеринарно-медицински продукти, който ще премине в регистрационен. Режимът е ненужно утежнен и създава затруднения за бизнеса.

 

При лицензиране на публични складове за зърно се изискват документи, които НСЗ може да получи по служебен път. При регистрацията се изисква предоставяне на удостоверение за актуална съдебна регистрация. Информацията е публична - Търговски регистър. Предвид технологичното време за извършване на проверки по документи и на място, е установено че срокът за издаването на лицензия за публичен склад за зърно е дълъг и следва да се намали. Предвижда се :

Да се съкрати срокът за лицензиране и намаляване на изискуемите документи:
1. актуално удостоверение за търговска регистрация.
2. последния годишен счетоводен отчет с всички приложения към него.
3. баланс и отчет за приходите и разходите към датата на подаване на документите за лицензиране.
4. По отношение на копието на санитарно разрешително от регионалната хигиенно-епидемиологична инспекция да се прецизира наименованието на документа и органа, който го издава.
5. По отношение на копието на разрешително от териториалните структурни звена "Пожарна безопасност и защита на населението" – да се прецизира наименованието на документа и администрацията, която го издава.

 

При регистрацията на зърнохранилища се предлага да се намалят изискуемите документи, представяни от стопанските субекти. В проекта на ЗИД на ЗСТЗ посочените документи ще се заменят с изискването склада да има разрешително за въвеждане на обекта в експлоатация. При изменение в данните за удостоверение за регистрация на зърнохранилище, ще се вземат предвид само най-важните обстоятелства.

 

Регистрацията, като търговци на зърно на физическите и юридическите лица, които купуват зърно с цел преработка или продажба в първоначален, преработен или обработен вид, следва да се облекчи чрез отпадне изискването за предоставяне на удостоверение за актуална търговска регистрация.

 

При заявка за регистрация на търговци, които получават пратки животни, зародишни продукти, странични животински продукти и продукти, получени от тях от държави-членки се предвижда да отпадне изискването за предоставяне на удостоверение за актуална търговска регистрация.

 

При одобряване на търговци за изкупвачи на краве мляко се предвижда да отпадне изискването за учредяване от изкупвачите на банкова гаранция в полза на Разплащателната агенция при кандидатстването им за одобряване, както и ежегодното й подновяване; предлага се да отпадне и удостоверение за актуално състояние на търговската регистрация на дружеството.

 

При регистрацията на сдруженията за напояване се предвижда намаляване на изискуемите документи, представяни от стопанските субекти и опростяване на процедурата по издаването на административния акт, като същите се събират по служебен път.

 

За издаване на удостоверения за признаване и временно признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации се предвижда намаляване на изискуемите документи, представяни от стопанските субекти.

 

В ресора на КТИ, промените предвиждат да отпадне изискването за изпитване на резервни части, навесни и стационарни машини. Да отпадне също изискването за задължителен годишен преглед на навесните и стационарни машини, представляващи 20% от регистрираната техника.

 

Отпадат изискванията за удостоверение за актуална търговска регистрация при :

- Издаване на удостоверение за регистрация на лозарско стопанство

- Издаване на разрешение на развъдните организации за извършване на развъдна дейност с чистопородни и хибридни животни

- Регистрация на развъдните ферми и стопанства за производство на чистопородeн и хибридeн разплоден материал от свине

- Регистрация на развъдните ферми и стопанства за производство на чистопородeн и хибридeн разплоден материал от зайци

- Регистрация на фермите за производство на чистопородeн и хибридeн материал от птици, в т.ч. люпилни

 

При издаването на лицензия за внос на земеделски продукти се предвижда да се отменят чл.10б, 10в, 10г и 10д от Закона за подпомагане на земеделските производители. Предварителното лицензиране при вноса на земеделски продукти в рамките на тарифни квоти е обвързано с мерки от периода преди присъединяване на България към ЕС. Режимът се е прилагал предимно за тарифни квоти, договорени с ЕС. Мярката не се прилага от 01.01.2007 г.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!