СТЕКСПО 2016 е първият по рода си български форум, който събра животновъди от всички краища на страната на едно място. По време на събитието бяха представени световните тенденции и добрите практики в месодайното говедовъдство. Разбира се, не липсваше и чуждестранно присъствие – гости от нашите съседки Турция и Гърция, чиито пазари гледат с надежда към нашите суровини. Лектори на форума бяха специалисти от Германия, Ирландия и Румъния – страни със сериозни традиции в сектора. Експертите споделиха своя опит и знания по въпросите за правилното хранене, отглеждане и запазване на здравния статус на животните, което от своя страна,  ще доведе до желаната от всички животновъди цел, а именно постигане на по-високи резултати в техните стопанства.  
 
 
 
Събитието се проведе в село Стефан Караджово, Ямболско, като домакин на форума бе Николай Димов. В животновъдната ферма, която развъжда над 200 говеда от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон, присъстващите се запознаха с основните принципи при изхранването на говедата. 
 
Стоян Чуканов, председател на УС на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) разказа пред камерата на Фермер.БГ откъде се зароди идеята за подобен тип събитие.
 
„Идеята да открием топлата вода си дойде от само себе си. Във всички дискусии с членовете на Организацията стигаме до това, че не само нямаме култура и традиция в консумацията на телешкото месо, но ние, като производители, нямаме култура и традиция и в производството на това месо. В крайна сметка, знаете, всеки казва „Ех, това вашето телешко е много сухо!“. Минаваме обаче само 80 км по на юг и всички ядат телешко месо. Затова решихме, че трябва по някакъв начин променим тази тенденция и да покажем на хората, че първо можем да го направим в България – това, истинското телешко, което всеки, като се върне от екскурзия казва „М, ядох страхотен стек“ и после и да го приготвим у нас, с наши – български специалисти.„
 
 
На тридневния форум присъстваха и експерти от страна. Сред официалните гости на събитието бяха представители на Министерство на земеделието и храните, експерти от Областната дирекция на БАБХ, кмета на Община Болярово, както и председателите на две от най-големите асоциации в България – АЗПБ и НСГБ, които специално поздравиха организаторите на форума.
 
Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ сподели: 
 
„Искам да се възползвам и да поздравя новосъздадената асоциация затова, че поемат такова предизвикателство и са пионерите в България при отглеждането на месодайни говеда. Наистина това е светлината в тунела за говедовъдството. При това развитие на проблемите в областта на млечното говедовъдство, при тежките щети, които търпят колегите, които се занимават с този сектор, смятам, че бъдещето е в едно леко преориентиране и по-малките фермери могат да го направят много по-лесно, защото в техните стопанства, инвестициите са по-малки за насочване за отглеждане на месодайно говедовъдство. В България има условия за развитие на месодайно говедовъдство, генетиката е много напреднала. АРМПГБ работи с най-добрите в света, най-добрата генетика е вече и в България, така че смятам, че има голяма перспектива и нещо много важно – най-накрая българите трябва да ядат продукти, произведени в България, защото в момента 95% от говеждото месо е внос, което е срамно за една земеделска страна, като България. Смятам, че точно тези хора след 2-3 години ще направят така, че на трапезата ни да има едно вкусно, неотстъпващо по вкусови качество нито на ирландското, нито на аржентинското, наше българско сочно телешко и говеждо месо.“
 
Председателят на НСГБ, Михаил Михайлов сподели и своето гледище за инициативата на АРМПГБ: 
 
Така трябва да се провеждат такива мероприятия. Хубав ден, хубави животни, фермери, които се интересуват, най-добрите специалисти от Европа също са тук сред нас. Смятам, че тук фермерите ще получат много полезна информация, защото това направление в момента е прохождащо в България, нека никой не се заблуждава, че ние имаме месодайно говедовъдство. Ние го правим сега и смятам, че като старт това е прекрасно начинание. 
 
 
Най-големите специалисти в Европа уважиха СТЕКСПО 2016 и проведоха лекции си пред над 500 български животновъди, гости и изложители. Хайко Корнаренс бе един от тях. Той е експерт по хранене на едри преживни животни в AGRAVIS Raiffeisen AG, който консултира и наблюдава ферми в над 40 държави
 
„Щастлив съм, че съм тук и мога да споделя своите знания сред толкова много хора. Ние имаме над 10 години опит в интензивното хранене и угояване на телетата. Това, с което фермерите трябва да бъдат наясно е, че този тип животни имат специфични нужди и съвсем различни потребности по отношение на хранене и отглеждане. Разбира се добрите резултати не зависят единствено от вас. За да имате едно успешно стопанство, ключовата формула за това е в изграждането на добра връзка с производителя на фуражи, защото избирането на точните продукти ви гарантира и неминуемия успех.“
 
Джон Тейт е президент на Асоциацията на развъдчиците на елитната порода Абърдийн Ангус в Ирландия. Той бе и другият важен лектор на форума.
 
„Много се радвам, че съм част от това събитие. Желая много успехи на организаторите на СТЕКСПО и нека това не е последната изява на която се виждаме. Това, което можем да дадем на българските фермери са годините опит, които сме натрупали. А това, което бих посъветвал българските фермери е да подобрят управлението на пасищата, да се обединяват в кооперативи или групи на производители и да продават продукцията си на пазара.“
 
Месодайното говедовъдство е несъмнено неразработена пазарна ниша у нас, която крие голям потенциал не само за хората, които вече са се посветили на този бизнес, но и за тези, които тепърва започват да се занимават в това направление. СТЕКСПО 2016 бе полезно за всички стопани в страната, които се довериха на организаторите и не се поколебаха да почерпят от опита на най-добрите. Разбира се, всичко това нямаше да е възможно без спонсорите на събитието - „Агритоп", „Агротон М", „Марпрекс Агро", „Alltech", „HL Top Mix", „Оптиком", „Геномика", „Лудогорски клас", „Аеротур ММ", „Агролес Димов" ЕООД, „Вивенда", „Сева Енимал Хелт". 
 
 
Едни от основните партньори на СТЕКСПО 2016 също коментираха своите впечатления от форума. Албена Мирчева, Маркетинг мениджър в българо-немската компания HL-TopMix сподели:
 
„Когато се срещнахме за първи път с Асоциацията на месодайното говедовъдство и обменихме мисли за бранша, бяхме впечатлени от тяхната инициативност и от идеите, които имат за развитие на сектора. Затова решихме да подкрепим това събитие, защото основна част от нашата работа е не само да произвеждаме и предлагаме продукти за хранене на животни, но и да предоставяме знания, експертност и да помагаме на фермерите по отношение на това как да прилагат по правилен начин продуктите, така че да имат рентабилност и да получават добри резултати в стопанството си. Абсолютно съм убедена, че това е правилният път, защото на този форум има много партньори, които работят в различен аспект по отношение на животновъдството и само заедно бихме могли да постигнем резултатите и помощта за фермерите от която те имат нужда.“
 
Атанас Иванов е регионален мениджър в Оптиком, той също изрази мнението си за провелата се, първа по рода си, инициатива:
 
„Ние сме един от основните партньори на изложението, също така и спонсор на събитието, а тук излагаме нашите продукти. Това е най-късият път между наука, търговия и практика. Тук се научават много новости, срещат се много хора, обменят нови идеи. Независимо от теорията – практиката има своите предимства и същевременно се обменя опит за добри практики при работа с нашите машини.“
 
Момчил Тасков, търговски мениджър на Агритоп заключи, като обобщи всички позитиви, които този международен форум донесе на българските животновъди.
 
Благодарим на организаторите за поканата за участие на първия форум СТЕКСПО, за който се надявам, че ще стане традиция. За мен асоциацията за развъждане на месодайни породи в лицето на Андрей Чалъков е най-правилно развиващата се асоциация в България. Приехме да подкрепим СТЕКСПО, защото сме уверени, че има бъдеще в месодайното говедовъдство, когато се базира на качество и ефективност. Гордеем се с фермите за угояване, които изцяло сме изградили и оборудвали и в монета са един рентабилен бизнес. Смятам, че има с какво бъдем полезни на животновъдите от месодайния сектор. Големия интерес и посещаемост на СТЕКСПО показва, че това е верния път по който трябва да вървим. В Европа повечето форуми протичат точно така, в реални условия за да може да се види фермата, животните, хората проектирали фермата, доставчиците на машините, сервиза. Защото в животновъдството се работи 24 часа, 365 дни в годината. Подкрепям идеята на организаторите да има повече конкурентни фирми по време на форума, по този начин фермерите могат по добре да опознаят пазарната среда. Както и това, че можем да видим крайния резултат - хубаво и качествено българско телешко месо от добре гледани животни. Надявам се фермерите да разберат значимостта на правилното хранене и правилното отглеждане на животните. Мисля, че България ще има голям потенциал в следващите няколко години да продава качествено телешко и говеждо месо.