През последните два месеца сушата у нас се отрази много негативно на повечето площи със слънчоглед и царевица.

 

Изключително тежко е положението в повечето масиви засети с царевица в Южна България, както и на редица места в Централна България.

 

Преди дни Фермер.БГ представи данни за състоянието на реколтата от царевица в САЩ, където тя е силно засегната от рекордна суша, а цената по борсите в Света отбелязва сериозен ръст.

 

Представяме ви снимки на състоянието на царевицата в Централна България към днешна дата ( 24-и Юли 2012 ). Снимките са от землища с царевица близо до Стражица и Долна Оряховица. В площите с капково напояване на царевица обаче, положението е коренно различно ( вижте снимките по-долу ).

 

© 2012 Фермер.БГ

 

царевица реколта 2012 - суша

 

 

 

 

 

царевица 2012

 

Състояние на царевица, намираща се на разстояние - 1 - 5  км. от царевицата на горните снимки, но със система за капково напояване ( © 2012 Фермер.БГ )  :

 

царевица с капково напояване

 

 

 

 

 

 

суша 2012

 

 

Подпочвеното капково напояване се разполага със специална машина на дълбочина 30 см., като по този начин осигурява на кореновата система на растенията нужната влага, а същевременно с това може да се използва и за подхранване и прилагане на системни инсектициди, които се придвижват в самите растения.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО - Система за капково напояване на израелска фирма, при площи с царевица:


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!