На България ѝ липсва силна организация, която да застане зад фермерите и техните интереси. Това сподели в интервю за Фермер.БГ Йозеф Щокъл (Josef Stöckl), президент на Асоциацията на овцевъдите от Австрия участва в кръгла маса на тема „Състояние и перспективи на овцевъдството“, която беше част от Националния събор на овцевъдите в България. Неговата презентация засегна темите за състоянието и въпросите за развитие на овцевъдството в Австрия. 
 
Представете накратко овцевъдството във вашата страна.
В Австрия имаме много благоприятни условия за отглеждане и развитие на овцевъдство и говедовъдство. Потребителите в Австрия харесват месните и млечни продукти – кашкавал, йогурт, а също така агнешкото месо е много популярно у нас.
 
Как стои въпросът с пазара на продукцията (мляко, месо, вълна) от овцете и козите във вашата страна? Осъществявате ли директни продажби?
На територията на Австрия имаме около 350 000 овце, разположени в 14 000 ферми. При нас е характерно организирането на различни аукциони, в които се продават и разменят близо 6000 животни. Що се отнася до продукцията ни, традиционно я осъществяваме директно към магазините, без да търсим прекупвачи. Това е именно пътят през последите 15 – 20 години.
 
Какви субсидии получават фермерите за отглеждането на животни?
Плюсът тук е положителното развитие на страната ни. Нашата организация е много близо до правителството, може да кажем, че вървят ръка за ръка, но с уточнението, че ние не сме част от него и не указваме влияние. Това, което фермерите получават като добавки са субсидии за площ. Ситуацията относно това е същата както и за целия Европейски съюз. 
 
Какви са впечатленията ви от развитието на овцевъдство в България?
Разбира се поради трудната обстановка заради болестта нодуларен дерматит не видяхме много животни. Обаче със сигурност овцевъдство има дълбоки корени в България. Най-важното тук е това да не се губи, а да се направи една силна организация, която да застане зад фермерите и техните интереси; която да им се помага и те да получават заслужено добри цени, заради качествената продукция, която предлагат както на националния, така и на международния пазар.
 
Виждате ли възможност за партньорство между вашата организация и българските животновъди?
Ние осъществяваме партньорство между български организации и австрийски асоциации. Това е партньорство, благодарение на което обменяме знание и със сигурност се опитваме да помагаме на нашите сътрудници, при възникване на каквито и да е въпроси свързани с мениджмънта. 
През последните две години усилено работим с България в областта на експорта на селектирани животни, които са преминали всички ветеринаромедицински изисквания и са с пълен набор документи. Успешно работим с фирма Агритоп, като през изминалите две години със съвместни усилия беше организирана доставка на селектирани животни за козеферма Юстина, които закупиха млади женски и мъжки животни от породата боар – месно направление.
Чрез нашата асоциация и съвместно с нашите партньори в България българските фермери имат възможност да получат достъп до селектирани животни с високи показатели и здравен статус отглеждани в специализирани развъдни ферми в Австрия. Асоциация на овцевъдите от Австрия има възможност да предложи животни от млечно и месно направление от няколко породи овце, кози и говеда. Всички те имат своите необходими и задължителни документи. Най-важното за Асоциация на овцевъдите от Австрия е обмяната на знания и опит, което да ни помогне да бъдем успешни на пазара и да предлагаме една качествена продукция. 
 
Смятате ли, че идеята на Грузия за една онлайн платформа, покриваща изцяло сектор овцевъдство, с възможност за споделяне на опит и данни от всички европейски страни, ще бъде полезна за вас и вашата организация като цяло?
Според мен идеята, която бе представена от Грузия, ще се приеме положително и би била полезна, разбира се. Ние имаме нещо подобно в Австрия. Имаме 9 политически зони, които предоставят индекс на цените за агнешко и изпращат тези актуални цени всяка седмица до главния център. По този начин се формират националните цени в страната. 
Също така ще бъде полезно да има такава платформа, тъй като ситуацията с агнешкото е трудна. В България и в Румъния  агнешкото се продава на много ниски цени. В Италия плащат много за агнешко, но парите се губят някъде по веригата, по този начин фермерите не получават нищо де факто, затова е нужда силна организация, която да застане зад тях, както обясних преди.
 
Какъв опит бихте споделили с българските си колеги - животновъди?
Осъществявахме експорт между различни държави и затова е много важно да се има това различно виждане за това как овцевъдство и говедовъдство се развиват в страната. Системата във Франция, например, работи много добре. Всяка една страна трябва да организира своя система за продажба и експорт на продукция. Също така да постави реално и адекватно своите цени и продукция пред другите пазари. 
 
Очаквайте по-късно още мнения от кръглата маса във Фермер.БГ
 
 

Интервю на

 

София БЕЛЧЕВА
Христина ВАСИЛЕВА