Каква е асоциацията, която правим с имената на Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Ейбрахам Линкълн, Хари Труман, Джими Картър...? Разбира се това са част от президентите на САЩ.

Има обаче и още един любопитен факт, който свързва тези личности. Всички те преди да влязат в политическите среди и много преди да са мислили за президентския пост, са се занимавали със... селско стопанство.

 

Първият президент на Съединените щати Джордж Вашингтон е бил фермер, който отглеждал тютюн. Той прекарал и голяма част от детството си във ферма. Томас Джеферсън бил агроном, градинар и земевладелец. Той искал САЩ да стане страна със силно развито земеделие, състояща се от множество независими земевладелци. 

Ейбрахам Линкълн работил като управител на мелница. Когато бил на 22 години, Линкълн направил собствена ферма в Сангамон Каунти, Илинойс в селото Ню Сейлъм. Същата година е нает от местен търговец и заедно със свои приятели той превозва стоки с лодка. 

Земеделец е бил и Хари Труман. Той се заема с фермерството също на 22-годишна възраст и развива дейността си в продължение на 10 години.  Джими Картър е отглеждал фъстъци. Той поел смейния бизнес след смъртта на баща си през 1953 година.
 

Що се отнася до демократично избраните български президенти, фермери сред тях няма, но пък част от тях са с потекло от селата:

Желю Желев е роден в шуменското село Веселиново.

Петър Стоянов е роден в гр. Пловдив, но потомъкът му по бащина линия е на род от родопското село Манастир.

Георги Първанов е роден в село Сирищник, Община Ковачевци, Област Перник. Израства в съседното село Косача.



Освен сред политическия елит, има и редица актьори, които са били свързани с агросектора преди да изгреят на телевизионните екрани. Известият актьор Шон Конъри е бил млекар. Англичнинът Бени Хил от едноименния сериал, излъчван в близкото минало в България, също е бил млекар през 40-те години на 20 век (преди да създаде най-известната си роля на Ърни – най-бързият млекар на Запада).
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!