Договори за профилактика, лечение и диагностика на болестите по животните могат да се сключват само с ветеринарни лекари, а не с ветеринарни техници.

Това съобщиха за Фермер.БГ от Министерството на земеделието и храните по повод запитвания на читатели относно възможността за сключване на договор с ветеринарен техник.

На 25.01.2013 г. в Държавен вестник, брой 7 беше публикуван Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). В него е записано, че собствениците или ползвателите на обекти, регистрирани по чл. 137 от ЗВД и собствениците на животни, отглеждани само за лични нужди, ежегодно в срок до 1 ноември трябва да сключват договори само с регистрирани ветеринарни лекари за профилактика, лечение и диагностика на болестите по животните и за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните.

Изменението на ЗВД предвижда сключване на договор за профилактика, лечение и диагностика на болестите по животните и за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните само с лица, които са ветеринарни лекари - магистри, упражняващи ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, вписани в регистъра на Областна дирекция по безопасност на храните и членуващи в Българския ветеринарен съюз (БВС).

Ветеринарните техници имат право да извършват следните дейности под контрола на ветеринарен лекар: - манипулации, предписани от ветеринарния лекар; - да вземат проби за лабораторно изследване; - нормално и ортопедично подковаване; - дезинфекция, дезинсекция, дератизация, дезодорация на обекти и девастация на пасищни терени - след завършен специализиран курс; - първични и вторични прегледи на животни без поставяне на окончателна диагноза; - идентификация на животните и въвеждане на данни в Интегрираната информационна система на БАБХ.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!