Подготвя се масово пускане на жалби относно извършената оценка по критериите за подбор по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от ПРСР 2014 – 2020 г. За това алармира земеделският производител Мустафа Шен от Хасково. В писмо до Фермер.БГ той описва причините за това. 

 
Казус
„Кандидатствах по проекта и накрая трябваше да имам 26 точки, но се оказа, че имам 0 точки.
Стопанисвам 4.5 дка пипер, 1.5 дка домати,  2.5 дка зеле и 3 дка други - патладжан т.н. Имам 1 крава и 2 телета, заедно с това и 70 дка ливади. Според ранкинга имам 0 точки. Проверките приключиха, а при нас все още няма никаква информация. Единствено си стои на точка 10 при УРН проверката“, обяснява фермерът. 
 
По думите му той е в приоритетния сектор и за двете си години работа в сектора, разполага с всички необходими разписки. 
 
„Ако не ме приемат тази година, аз няма защо да продължавам да работя това нещо, като държавата не ми помага. Разбрах, че това е масово и никой не получава информация за проблема. Хората се подготвят масово да пишат жалби до министъра, до омбудсмана и до други лица“, допълва Мустафа Шен.
 
[news]
 
От Държавен фонд „Земеделие“ направиха справка относно проблема на фермера. 
„Информираме ви, че към 12.10.2016 г. в ДФ „Земеделие“ не е постъпвало възражение, жалба или каквото и да е писмено запитване от страна на Мустафа Шен, кандидат по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, се казва в официалния отговор от ведомството. Според него в момента в ДФЗ се приемат възражения по подмярка 6.3 във връзка с извършената оценка по критериите за подбор.
 
„Всяко от постъпилите възражения се разглежда индивидуално, като се преценява основателността на изложените факти и декларирани към датата на кандидатстване обстоятелства. След преценка основателността на депозираните възражения, спрямо изискванията, заложени в Наредба № 10/10.06.2016 г., всяко заитересовано лице получава отговор, в който обстойно се излагат мотивите, поради които ДФ „Земеделие” приема или не изложените във възраженията обстоятелства“, допълват от ДФЗ.