Съвещание с членовете на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) се проведе на вчера, 27 октомври 2016 г. в Старозагорските минерални бани. На събитието се дискутираха възможностите за създаване на групи производители и ползата от сдружаването. 
 
Форумът събра близо 40 фермери, членове на АРПМГБ, като подобна среща за дискусии по създаването на кооперативна структура в рамките на асоциацията, се провежда за втори път.
 
Участниците в събранието създадоха 5-членна работна група, с председател г-н Галин Трухчев от ЕКОТЕРРА ООД /отглеждащи 160 майки Абърдийн ангус/ за разработването на работен проект и реален бизнес план за функциониране на бъдещото сдружение. 
 
Срещата предизвика дебати, като основните моменти, бяха свързани с експертното ниво, необходимо за изграждане на търговска организация за реализиране на различни категории продукти като разплодни животни, животни за доугоявани, угоени животни за глави и други – алтернативни форми за реализация. По време на дискусията се изразиха и различни мнения във връзка с конструирането на бъдещото стопанско обединение и позиционирането му на дерегулирания български пазар. 
 
Предвид на предстоящия през 2017 г. прием по мярка 9 Учредяване на групи и организации на производителите на ПРСР 2014-2020 бяха представени възможностите за кандидатстване. Експерти на ИнтелиАгро представиха изискванията към сдруженията - потенциални бенефициенти по няколко от мерките на ПРСР 2014-2020, както и възможностите и начините за кандидатстване.
 
„Всички присъстващи се обединиха около мнението, че от сдружаване с цел осигуряване на по-стабилни и платежоспособни пазари има нужда и то трябва да се случи с или без помощта на мерките на ПРСР “, коментира Марта Йонкова, ПР на АРМПГБ.
 
Освен по въпросите за сдружаването и пазара, стана дума и за пазарните цени. От Асоциацията съобщиха, че планират бъдещата организация да се фокусира в обективизиране на системата за формиране на цената и разграничаване на качеството с цел постигане еднородни по качество и показатели на отделните партиди месодайни говеда.