Производители на плодове и зеленчуци намериха успешно решение на проблема с ниските изкупните цени и реализацията на продукцията си. Фермерите си организираха Първи частен пазар на производителя по западноевропейски модел, чрез който осъществяват продажбите на плодове и зеленчуци директно. Около 10 производители от региона на Пазарджик са се обединили и реализирали идеята за директна реализация на производството си, на Първи частен фермерски пазар в село Лозен.


„Тук, освен крайните потребители, пазаруват и собственици на малки магазинчета от столицата. В същото време продаваме на реални цени, без да сме зависими от прекупвачите, които в повечето случаи злоупотребяват с фермерския труд, като дават изключително ниски изкупни цени, а след това слагат големи надценки“, обясниха пред Фермер.БГ производители от Частния пазар.

Зеленчукопроизводителите и производителите на плодове посочват, че освен самоорганизацията, която са създали помежду си за сформирането на пазара, са получили съдействие и от общининските власти които са осигурили общинско място, за да направят пазара си.



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!