Вследствие на рязкото свиване на стойността на млякото в края на 2016 година, глобалните нива на млекопроизводството продължават да се възстановяват. Това сочат данни на Rabobank Global Dairy Quarterly Q2 2017.
 
 
По-високите цени на селскостопанските животни и по-благоприятните метеорологични условия осигуряват необходимото облекчение за световните производители на млечни продукти след тригодишен спад в стойността на млякото. 
 
„При добри и продължителни маржове на фуражите очакваме, че млекопроизводството в САЩ ще продължи да расте. Потреблението на масло и сирене през първото тримесечие на 2017 година беше слабо, но прогнозите са за стабилен растеж на вътрешното търсене на млечните продукти“, Кевин Белами, ръководител на "Рабобанк Глоубъл Млейър.
 
Общото производство в Европа нарасна по-бавно, отколкото се очакваше. Германия и Франция, двете най-големи производителки, свиха производство през миналата година. Студената и суха пролет, която ограничи производството, се отрази на европейските фермери.  
 
 
В сравнение с последните три години, в момента се наблюдава силен растеж на цената в Нова Зеландия – 6,50 долара за килограм. В Австралия започна възстановяване на загубеното производство от миналата година. Цените на селскостопанските животни в Китай намаляват, ограничавайки ръста на обема от големите корпоративни стопанства и принуждавайки по-малките фермери да излазат от производството, което означава, че средният растеж на потреблението успява да надхвърли нарастването на предлагането. 
 
Възстановяването на световното производство ще продължи и индустрията ще се премине във фаза на разширяване на търговията, която ще бъде необходима, за да се осигури постоянен, макар и скромен, растеж на търсенето. 
 
Структурното увеличение на търсенето на мазнини от мляко обаче ще отнеме повече време, като цените трябва да се адаптират, за да отразят променящите се модели на потребление и новите дългосрочни стимули, необходими за насърчаване на производството на повече мазнини.