Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Честит празник, пчелари!

Православната църква почита паметта на Свети Харалампий, пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.).

Честит празник, пчелари!
Автор: Фермер БГ

 Православната църква почита паметта на Свети Харалампий, пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил епископ в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Свети свещеномъченик Харалампий пострадал в 198 година на 113-годишна възраст.

 
Професионалния си празник отбелязаха и великотърновските пчелари, съобщи председателят на Областния съюз Тодор Найденов. Празничната програма започна с посещение в пчелина на младия пчелар Аврам Дучев от Арбанаси. В 11,30 часа в параклиса ''Св. Харалампий'', изографисан през 1727 г., катедралният свещеник отец Асен  освети мед и  благослови пчеларите.
 
Програмата продължи в кметството, където бяха поднесени хляб и мед и отправени послания към местната и държавна власт. На специален щанд в Арбанаси производители изложиха пчелните си продукти. През тази година Областният съюз на пчеларите отбелязва 110 години от създаването си.
 
"Когато човек си купува мед, е добре да знае, че първият признак за добро качество на продукта е неговият вид. Гаранция за качеството на меда са добрата кристализация, бистротата и образуваната първична пяна на повърхността на съда, в която има частици от прополиса. Потребителят има право да поиска от търговеца и декларация от собственика за произхода и съдържанието на меда", съветва Тодор Найденов.
 
Производителите на пчелен мед в Пазарджишко оценяват положително количеството добив за миналата година. Затрудненията, които изпитват са свързани с купуването на пчелния продукт, както от търговски обекти, така и от гражданите, коментират производителите.  Представителите на търговските обекти купуват по-малки количества мед, на които добавят глюкоза и захар. На щандовете си предлагат вече разредената смес. 
 
Всичкият мед, закупен директно от производителя, е чист и истински, коментира Костадин Якофов, производител на мед от пловдивски регион. Никой от нас не лъже и не влага в меда си глюкоза и такива разтвори, това го правят преработвателите и търговците, добави той. На някои това е изписано със ситни букви върху етикета. Никой не може да разбере кой мед е истински, само лаборатория може да го докаже, каза още Костадин Якофов. 
 
За нас, производителите на мед е добро, че вече съществува Агенция по храните, но ние разбихме старо съществуващото и добро производство на мед, посочи Якофов. Различните региони у нас са в различни ситуации с храната за пчелите. В някои региони тя не е достатъчно в природата. Появиха се и проблеми със засяването на рапицата, каза Якофов. Има проблем с отравянията, с идването на ГМО и многото растителни мероприятия, като пръскането с лоши препарати, а говорим за биологично пчеларство, посочи полвдивският производител на мед. По мнението му, това е една беля, с която не се знае как ще се справят. 
 
 
© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
 
 
Френски фермери прилагат иновативни решения за раждане на повече агнета
05.05.2016 | 3551 прочитания
Френски фермери прилагат иновативни решения за раждане на повече агнета
Проектът „Здрави агнета“, прилаган във Франция, район Средни Пиринеи, има за цел, чрез създаването на мрежа от животновъди, съветници и учени, да идентифицира приложими и...