От години производството на царевица в световен план е съсредоточено в ръцете на няколко държави. Как се развиват производствените площи и добивите, на това обръщат внимание експерти от сайта ageconomists.com.

Износът на зърно от порта във Варна е с ръст от 10,5%

Тяхната цел е да се проследи какво се случва в тези държави, тъй като това е от значение за този пазар в краткосрочен и дългосрочен план. Използваните данни са взети от Министерство на земеделието на САЩ (USDA).

Кои са най-големите производители на царевица в света

Любопитното в случая е, че САЩ и Китай са най-големите консуматори на царевица. Общо те използват 54% от произведената царевица за 2016 г. За сравнение този показател достига до 78%, когато се вземат предвид топ 10 страните, консумиращи най-много царевица.

Когато погледнем към данните за производството на царевица, се забелязва още по-силна концентрация.



Двамата топ производители – отново САЩ и Китай, са произвели 58% от царевицата в световен план през 2016 г. Този показател достига до 86%, когато бъдат взети предвид производствените мощности на страните в топ 10.

На пръв поглед производството на царевица е нараснало с горе-долу същото темпо, с което и консумацията. При по-внимателен поглед обаче се забелязват интересни тенденции. Например производството на царевица в Китай нараства малко по-бавно в сравнение с консумацията.

В същото време от 1990 г. насам САЩ почти са удвоили производството на царевица – с 91%. При други страни се забелязват още по-драматични темпове на растеж. Пример за това са Бразилия, Аржентина, Украйна и Русия. Те показват фантастично развитие.

Най-слабият растеж за разгледания период е на Бразилия – с 256%.



Един от начините за повишаване на количеството произведена царевица е чрез увеличаване на производствените площи. В таблицата се вижда колко акра са засети с царевица във всяка една от страните и как мащабите им се променят с времето.

В световен план площите, засети с царевица, са се увеличавали с 1,32% годишно от 1990 година насам.

Няколко са интересните детайли, анализирайки данните. Китай е увеличила производствените площи грубо 2 пъти спрямо темпото на САЩ.

Най-многолюдната страна в света разполага с най-много площи засети с царевица през 2016 г. и е в челото на тази класация от 2013 г. Преди това лидерската позиция се заемаше от САЩ.

Отправяйки поглед към Южна Америка, забелязваме, че в Бразилия темпото в увеличаването на засетите с царевица площи изостава в сравнение със САЩ.

При Аржентина от друга страна се забелязва по-ускорено темпо, а при Мексико – по-умерено.

Най-голямо увеличение на производствените площи има в Украйна и Русия – над 240% за всяка една от тях.

Друг начин за повишаване на производството на царевица е чрез по-добри добиви. В периода 1990-2016 г. добивите в световен план са се повишавали с 1,3% годишно.



САЩ по правило е с най-много реколта. Това обаче не омаловажава значителния прогрес на ред други страни.

По принцип грубо добивите на царевица в САЩ представляват около половината от световните добиви. През повечето години реколтата на царевица в Китай е доста по-слаба от тази в САЩ.

По време на слаби реколти в САЩ, например през 1993 г. и 2012 г., китайците успяха да достигнат близо 80% от добивите на САЩ.

Сред страните, които оказват значителен прогрес по отношение на производствените мощности на САЩ, са Аржентина и Украйна. Това е добра новина предвид дългите години вариране между 30-50% от нивото на производство в САЩ.



Аржентина продължава да показва напредък. През последните 7 години страната стабилно постига до 70% от добивите в САЩ.

Статистиката показва, че от 1990 г. насам 56% от ръста в производството на царевица в световен план се дължи на по-добра реколта. Останалите 46% - на увеличаване на производствените площи. В различните страни тези показатели се различават.

Например в Китай по-големите добиви на царевица се дължат предимно на увеличаване на производствените площи (67%). В САЩ този показател е 37%.