В момента в България лимец се отглежда едва върху 15 хил. декара, но интересът към тази древна зърнена култура нараства. Това съобщиха учени от Селскостопанската академия. По проект, финансиран от Европейския съюз, учените разработват метод за производство на бира от лимец и очакват някой производител да прояви интерес, съобщава БНР.

 

Лимецът дава два-три пъти по-ниски добиви от хлебната пшеница, затова е и доста по-скъп. Предимствата му са, че той е антиоксидант, богат на протеини и белтъчини, беден на глутен и е екологично чист:

 

Не би трябвало да се отглежда с употребата на скъпи продукти за растителна защита, с торове, тъй като той може да се отглежда като такава култура от само себе си - заяви професор Валентин Бъчваров. Според него суетните жени би трябвало да се отнасят с особено внимание към лимеца, защото чрез него се отслабва:

 

От обикновения хляб ядем три филийки, с една филийка от лимец ние сме заситени, защото сто грама лимец доставят необходимите белтъчини за човешкия организъм.