Джоджен
Джоджен
Сортове. Селекциониран е и е райониран сортът Свежен, но в страната се отглеждат много местни сортове.
Подготовка на почвата. Джодженът предпочита рохкави и влагоемни почви, които се обработват през октомври.
Засаждане. Използват се части от стари коренища, от които се подготвят резници с 10-12 см. от надземната част. Засаждат се късно през есента или през февруари-март на разстояние 30-20 см.
Грижи след засаждането. Състоят се главно в борба срещу плевелите, поливане и окопаване.
Беритба и добиви. Когато растенията са още млади и без цветове, стъблата се изрязват на 2-3 см. от почвената повърхност и се връзват на връзки по 40-50 стръка. Втори път се изрязват през август-септември. Джодженът се суши в проветриви, сенчести и сухи помещения. Насаждението може да се използва много години, но най-често до 4-5 години. Добивът е около 300 кг. изсушени стъбла или 10-15 хил. връзки при изрязване 2-3 пъти от декар.
Китайското зеле се отглежда на добре обработена почва
При климатичните условия на нашата страна най-подходящо е есенното производство на китайско (пекинско) зеле, защото при пролетното много сортове стрелкуват, без да образуват зелки.
Икономически най-важните болести при морковите
Черно гниене по морковите - Stemphylium radicinum (Maier, Drechsler et Eddy) Neergaard от клас Deuteromycetes, разред Hyphomycetales.
Сеитба на китайско зеле
Определянето на сеитбените дати и сроковете за засаждане на разсада се явяват критични по отношение на неговото култивиране.