Кога, къде и как се извършва съешаването на зайците
Кога, къде и как се извършва съешаването на зайците
Съешаването на зайците трябва винаги да се извършва под наблюдението на зайцевъда, и то в клетката на мъжкия заек, а не обратното. В клетката на зайкинята, в чужда за него обстановка, мъжкият заек не може да извършва съешаването или това става с голямо забавяне, тъй като се затормозват половите му рефлекси.
Самото съешаване обикновено протича бързо, а краят му се отбелязва с това, че мъжкият заек пада назад или встрани и издава специфичен стон. След съешаването зайкинята трябва веднага да се извади от клетката на мъжкия заек. В противен случай той многократно я покрива и бързо се изтощава.
Някои стопани практикуват груповото съешаване. То се изразява в това, към един мъжки разплодник се поставят едновременно няколко зайкини. Съешаването в тези случаи не може да се контролира, което довежда до масова яловост и бързо изтощаване на мъжкия заек. Поради тези причини груповото съешаване не се препоръчва.
Автор - Емил Йовчев
Контрол и грижи по време на агненето на овцете
Основната цел на всеки овцевъд е да създаде необходимите условия за раждане на здрави и жизнени приплоди – единаци, близнаци или тризнаци. За целта е необходимо овцевъдите още преди започване на агненето да извършат следната подготовка:
Време е за стрижба на шилетата
Всички шилета, които няма да се оставят за зимния период, а ще се колят наесен, трябва да се стрижат 1 до 1,5 месеца преди тяхното клане. Това дава възможност влакното да порасне достатъчно...
Стопани, контролирайте следродилния период на млечните крави
За да се получава всяка година по едно теле (т.е. 365-дневен период за отелване), кравите би трябвало да заченат 85-90 дни след раждането
Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...