Отравяне при свинете с готварска сол
Отравяне при свинете с готварска сол
Фуражът да млади свине не трябва да съдържа повече от 0,5% готварска сол. За възрастните свине лимитът е до 0,8%.
Отравянията с готварска сол са чести случаи във фермите, в които се дават за храна кухненски отпадъци, отпадъци от млекопреработването, от рибната промишленост и др., където се влагат по-големи количества сол.
Отравянето настъпва бързо и в тежка форма, особено ако свинете са били лишени от вода за пиене. Острото отравяне е в резултат на поемането на повече сол, а хроничното от недостиг на вода за пиене.
Клиничните признаци са силно изразена жажда, сърбеж, слабост, губене на ориентация, изпадане в кризи и бързо настъпваща смърт. Смъртността е висока.
Няма специфични противоотровни средства. Даването на вода е оправдано при по-леко болните животни.
Контрол и грижи по време на агненето на овцете
Основната цел на всеки овцевъд е да създаде необходимите условия за раждане на здрави и жизнени приплоди – единаци, близнаци или тризнаци. За целта е необходимо овцевъдите още преди започване на агненето да извършат следната подготовка:
Време е за стрижба на шилетата
Всички шилета, които няма да се оставят за зимния период, а ще се колят наесен, трябва да се стрижат 1 до 1,5 месеца преди тяхното клане. Това дава възможност влакното да порасне достатъчно...
Стопани, контролирайте следродилния период на млечните крави
За да се получава всяка година по едно теле (т.е. 365-дневен период за отелване), кравите би трябвало да заченат 85-90 дни след раждането
Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...